Kako do kalcija bez mliječnih proizvoda
Ima ljudi koji ne vole mliječne proizvode, a i onih koji ih ne smiju jesti, pa evo gdje ga još možete pronaći u velikim količinama
Kalcij je jedan od najvažnijih minerala koje jednostavno moramo unositi kako bi nam, između ostaloga, kosti bile dovoljno čvrste. No, ima ljudi koji ne vole mliječne proizvode, a i onih koji ih ne smiju jesti, pa evo gdje ga još možete pronaći u velikim količinama.
Brokula - poznata je i po tome što se koristi u prevenciji nekih oblika karcinoma. Prokuhana uz par kapi maslinovog ulja služi kao bogat izvor kalcija, a za još bolji učinak preporuča se i sirova u salati.
Crnooki grah - kod nas se može naći u trgovinama zdrave hrane. Ova vrsta graha ne samo da je bogata kalcijem, već u sebi sadrži i kalij, folnu kiselinu te ostale hranjive tvari.
Losos - bogat je proteinima i omega-3 masnim kiselinama. Preporuča se konzumacija ove ribe i nekoliko puta tjedno jer sadrži manju količinu žive od ostalih riba. 5 dkg lososa sadrži 181 mg kalcija.
Melasa - jedna čajna žličica melase sadrži čak 3.5 mg željeza, 172 mg kalcija i 47 kalorija. Najbolje ju je koristiti umjesto sirupa ili šećera . Zanimljiva je i činjenica da u melasi ima više kalcija nego u mlijeku.
Sojino mlijeko - idealna zamijena za kravlje ili kozje mlijeko. U jednu šalicu stane čak 368 mg kalcija. Lagano je i ne izaziva probavne smjetnje.
Srdele - imaju nisku razinu umjetnih dodataka i visoki udio omega-3 masnih kislina. 8,5 dkg srdela sadrži čak 325 mg kalcija, a preporučuju se i onima koji pate od anemije jer su bogat izvor željeza.
Svježi sok od naranče - ovaj napitak se preporuča piti ujutro. Jedna čaša ovog soka uz zdravi doručak osigurat će dobru količinu kalcija.
Tofu - pola šalice čvrstog tofua sadrži čak 253 mg kalcija, a ima samo 88 kalorija.
Zobena kaša - paket instant-zobene kaše ima 100 mg kalcija. Ova uskusna kaša najzdravija je sa zobenim mlijekom uz dodatak suhog voća.
Žitarice - obrađene žitarice doslovce su odmah spremne za konzumaciju, a mogu pružiti između 236 i 1.043 mg kalcija. Ipak, preporučamo da se izbjegnu one s previše šećera.
Novi komentar