« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
ZAPAMTITE!

Kada se najčešće trujemo hranom?

Najbolja prevencija trovanja hranom su higijena ruku, pranje voća i povrća i temeljito kuhanje morskih plodova

Ako vam je zlo...
Ako vam je zlo... (Arhiva)
Više o

trovanje hranom

,

namirnice

Uz pravilnu osobnu higijenu i vođenje računa o temperaturi trovanje hranom može spriječiti, kaže nutricionistica Paula Doebrich.

Najbolja prevencija trovanja su higijena ruku, pranje voća i povrća i temeljito kuhanje morskih plodova.

U nastavku stručnjaci otkrivaju najčešće izvore trovanja hranom.

Plodovi mora - riba i morski plodovi isto mogu biti nosioci bakterija. Doebrich kaže da uvijek obratite pozornost ima li riba blag miris

Sirovo meso i perad - "Sirovo meso i perad često uzrokuju trovanje bakterijama kao što su Salmonella ili E. coli. Ove bakterije se ubijaju pravilnim kuhanjem, ali važno je koristiti odvojene daske za rezanje mesa i drugih namirnica kako biste izbjegli kontaminaciju", ističe Doebrich. Također, nikad ne biste trebali prati sirovo meso jer to širi bakterije na drugu hranu i površine.

Žitarice - riža također može biti kontaminirana bakterijama. Primjer je Bacillus cereus. "Ove bakterije mogu preživjeti proces kuhanja i brzo se razmnožavati kada se riža i drugi proizvodi od žitarica ostave na sobnoj temperaturi. Nikad ne ostavljajte ovu hranu duže od dva sata na sobnoj temperaturi", upozorila je Doebrich.

Znači, dobro pripazite...

29.01.2022. 08:55:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    29.01.2022. 09:20
    Skoljke su nsjgore za trovanje
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh