« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
MLJAC

Kad treba jesti šareno?

Na naše zdravlje jednako koliko i što utječe i kada jedemo, a evo kad je najbolje vrijeme za uživanje u različitim namirnicama

Kad treba jesti sve i svašta? ;)
Kad treba jesti sve i svašta? ;) (Arhiva)
Više o

hrana

,

obrok

,

različite namirnice

Određena hrana je najbolja u određeno doba dana, bez obzira na to što će vam izgledati suludo da jedete sladolet u ranu zoru... sve to ima svoje zašto, pa evo koju hranu trebate jesti prema vremenu...

Sladoled: 6.30 sati - j

Japanska studija sa Sveučilišta Kyorin u Tokiju pokazala je da su ljudi koji su ujutro jeli sladoled bili budniji i manje razdražljivi, a zaključak je da jedenje smrznute hrane čim se probudite može poboljšati metalne sposobnosti. Znanstvenici su naime zaključili da hladnoća stimulira visokofrekventne alfa valove u mozgu, a londonski institut za psihijatriju kaže da osim toga, sladoled pruža osjećaj zadovoljstva ravnog dobitku na lutriji.

Jaja i meso: 7 sati - studija objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da ljudi koji za doručak jedu jaja za ručak unesu manje kalorija od onih koji doručkuju jelo bogato npr. ugljikohidratima. Naime hrana bogata proteinima ujutro ili nakon treninga može pomoći da duže ostanemo siti i tako smanjimo unos nepotrebnih kalorija kasnije u danu.

Kava i kolač: 10 sati - idealno vrijeme za kofein i lagani međuobrok je sredina jutra. Naime, prema studiji sa Sveučilišta Tel Aviv, rano ujutro kava može uzrokovati tjeskobu jer su u organizmu već visoke razine 'hormona stresa' kortizola, no on se smanjuje kako jutro odmiče pa je cca. 10 sati idealno vrijeme za kofein i lagani međuobrok.

Čokolada: 11 sati - čokolada, pod uvjetom da se jede prije ručka, može čak i pomoći u mršavljenju. Jedna je španjolska studija tako pokazala da su žene koje su ujutro pojele 100-tinjak grama šećera sagorjele više tjelesne masti i imale nižu razinu šećera u krvi od onih koje uopće nisu jele čokoladu.

Juha: 12 sati - jedenje niskokalorične juhe oko pola sata prije ručka također pomaže mršavljenju, kaže studija Sveučilišta Penn State, a pokazala je da će oni koji ju tada jedu unijeti oko 20 posto manje kalorija od ostalih.

Tjestenina: 12.20 sati - unos većine kalorija ranije tijekom dana pospješuje gubitak težine i metaboličko zdravlje pa je hranu koja deblja najbolje jesti rano poslijepodne. Studija je naime otkrila da jedenje većine dnevnih ugljikohidrata, poput tjestenine, u vrijeme ručka uz zdravu prehranu dovodi do bržeg gubitka kilograma, a nakon što su osam tjedana ručali jela bogata ugljikohidratima, sudionici studije primijetili su značajan gubitak masnoće.

Banane: 17.30 sati - poznato je da banane koje su bogate mineralima kalijem i magnezijem pomažu smanjiti hormon stresa kortizol u tijelu, a uz to kalij pomaže i da se mišići brže opuste pa je bananu najbolje pojesti nakon stresnog dana na poslu. Banane su također bogate serotoninom, hormonom sreće, zaslužnom za dobro raspoloženje.

Žitarice: 19 sati - u kombinaciji s ugljikohidratima iz žitarica, aminokiselina triptofan iz mlijeka savršena je za uspavljivanje, pa je žitarice s mlijekom najbolje jesti predvečer, kaže National Sleep Foundation. Prema studiji iz 2015. u časopisu Nutrients, još bolje od 'običnih' su obogaćene žitarice jer su mali i hranjivo bogati obroci posebno dobri i za zdravlje srca i mišićnu masu.

Kivi: 21.30 sati - ako vam je navečer teško zaspati, sat vremena prije spavanja biste trebali pojesti kivi, kaže jedno američko četverotjedno istraživanje čiji su ispitanici pred spavanje jeli po dva kivija, a trebalo im je gotovo duplo manje vremena da zaspu od onih koji ga nisu jeli

31.10.2022. 15:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh