Kako se riješiti simptoma perimenopauze
Promjene u prehrani, poput povećanja unosa lisnatog povrća i smanjenja konzumacije kave, mogu riješiti neke od najgorih simptoma perimenopauze, uključujući iznenadne valove vrućine
Tijekom godina, naravno, starimo i pokazuju se simptomi perimenopauze. Upravo iz tog razloga, žene bi u kasnim 30-ima i ranim 40-ima trebale napraviti neke bitne promjene u svojoj prehrani.
Naime, menopauza uključuje smanjenje razine estrogena u tijelu i može rezultirati sa 150 različitih simptoma, koji mogu trajati od jedne do deset godina. Period prije menopauze naziva se perimenopauza.
Promjene u prehrani, poput povećanja unosa lisnatog povrća i smanjenja konzumacije kave, mogu riješiti neke od najgorih simptoma perimenopauze, uključujući iznenadne valove vrućine.
Prvo - povećati unos omega-3 masnih kiselina. Ova hranjiva tvar može se pronaći u sjemenkama lana, orasima i masnoj ribi, poput lososa, skuše i sardine. Omega-3 masne kiseline dokazano smanjuju valove vrućine i poboljšavaju psihičko stanje te održavaju razinu kolesterola u krvi na zdravoj razini.
Drugo - preporučuje se povećati unos lisnatog zelenog povrća, koje je bogato magnezijem. On se može pronaći i u lanenim sjemenkama, bademima, ribi i mesu, a potreban je za više od 600 procesa koji se odvijaju u tijelu. Magnezij je poznat i po tome što poboljšava energiju, san i opuštanje mišića i živaca.
Treće - povećati unos mliječnih proizvoda za održavanje zdravlja kostiju. Mliječni proizvodi su bogati kalcijem, koji je neophodan jer se razina estrogena smanjuje tijekom perimenopauze i može uzrokovati manju mineralnu gustoću kostiju. Kalcij se može naći i u tofuu, grašku, orašastim plodovima i sjemenkama.
Četvrto - smanjenje unosa kofeina, šećera i alkohola, koji, primjerice, može uzrokovati širenje krvnih žila i pojačati valove vrućine.
Peto - povećati količinu lignana koju jedete. Prirodna biljna kemikalija oponaša učinke estrogena i stoga pomaže u upravljanju simptomima perimenopauze. Lignan se može naći u proizvodima od soje kao što su tofu i sojin jogurt.
Novi komentar