« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
PERIMENOPAUZA

Kako se riješiti simptoma perimenopauze

Promjene u prehrani, poput povećanja unosa lisnatog povrća i smanjenja konzumacije kave, mogu riješiti neke od najgorih simptoma perimenopauze, uključujući iznenadne valove vrućine

Jedite zelenjavu
Jedite zelenjavu (Arhiva)
Više o

savjeti

,

menopauza

,

perimenopauza

,

promjene u prehrani

Tijekom godina, naravno, starimo i pokazuju se simptomi perimenopauze. Upravo iz tog razloga, žene bi u kasnim 30-ima i ranim 40-ima trebale napraviti neke bitne promjene u svojoj prehrani.

Naime, menopauza uključuje smanjenje razine estrogena u tijelu i može rezultirati sa 150 različitih simptoma, koji mogu trajati od jedne do deset godina. Period prije menopauze naziva se perimenopauza.

Promjene u prehrani, poput povećanja unosa lisnatog povrća i smanjenja konzumacije kave, mogu riješiti neke od najgorih simptoma perimenopauze, uključujući iznenadne valove vrućine.

Prvo - povećati unos omega-3 masnih kiselina. Ova hranjiva tvar može se pronaći u sjemenkama lana, orasima i masnoj ribi, poput lososa, skuše i sardine. Omega-3 masne kiseline dokazano smanjuju valove vrućine i poboljšavaju psihičko stanje te održavaju razinu kolesterola u krvi na zdravoj razini.

Drugo - preporučuje se povećati unos lisnatog zelenog povrća, koje je bogato magnezijem. On se može pronaći i u lanenim sjemenkama, bademima, ribi i mesu, a potreban je za više od 600 procesa koji se odvijaju u tijelu. Magnezij je poznat i po tome što poboljšava energiju, san i opuštanje mišića i živaca.

Treće - povećati unos mliječnih proizvoda za održavanje zdravlja kostiju. Mliječni proizvodi su bogati kalcijem, koji je neophodan jer se razina estrogena smanjuje tijekom perimenopauze i može uzrokovati manju mineralnu gustoću kostiju. Kalcij se može naći i u tofuu, grašku, orašastim plodovima i sjemenkama.

Četvrto - smanjenje unosa kofeina, šećera i alkohola, koji, primjerice, može uzrokovati širenje krvnih žila i pojačati valove vrućine.

Peto - povećati količinu lignana koju jedete. Prirodna biljna kemikalija oponaša učinke estrogena i stoga pomaže u upravljanju simptomima perimenopauze. Lignan se može naći u proizvodima od soje kao što su tofu i sojin jogurt.

30.10.2022. 20:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh