« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
ZANIMLJIVO

Kada možete očekivati rezultate vježbanja?

Bilo da već dugo redovno vježbate ili tek krećete na neku aktivnost, motivacija je jedna od važnijih stvari u tom procesu

Ne odustajte!
Ne odustajte! (Arhiva)
Više o

vježbanje

,

rezultati

Da budemo kristalno jasni - osim što ćete od redovne vježbe imati koristi i za fizičko i za mentalno zdravlje, neke motivira isticanje mišića, a neke mršavljenje. 

Zapravo, rezultati ovise o individualnim iskustvima na koje utječe generalno životni stil, tip organizma, ali i tip vježbanja koji se odabere. Primjerice, osobe koje počnu trčati, primijetit će poboljšanje u kapacitetu pluća kako sve više ulaze u formu.

Vrlo važnu ulogu ima i prehrana, a prehrambene potrebe nisu iste za svakog. Stručnjaci ističu da žene u pravilu ne konzumiraju dovoljno bjelančevina dok su štetnim i rigoroznim dijetama, koje primjerice propisuju izbjegavanje ugljikohidrata, skloni i muškarci i žene. Takvi loši izbori mogu dovesti do raznih poremećaja.

Kako onda dobiti najbolje rezultate i nakon koliko vremena se promjene mogu već vidjeti? O tome je za Independent govorila trenerica fitnessa Nancy Best.

Daju li neke vježbe brže rezultate? - prva i osnovna stvar na koju treba misliti kad želimo brze rezultate vježbanja, jest to da se ne ozlijedite. Slušajte svoje tijelo i njegove granice. Preporučuje se uklapanje vježbi snage u bilo koji režim vježbanja jer će se tako ojačati muskulatura za sve ostale oblike vježbanja.

Je li dosljednost ključna? - i dok je intenzitet vježbe potreban za postizanje cilja individualan, dosljednost je od najveće važnosti i zato je jedna važno ostati motiviran. Stručnjaci preporučuju da pri odabiru aktivnosti mislite i na vlastiti životni stil kako bi si osigurali dovoljno sna i vremena za ostatak obaveza.

Kako ostati motiviran? - nažalost, većina industrije vježbanja usmjerena je na što brže rezultate pa ljudi često brzo odustaju jer osjećaju da im ne ide. Međutim, na vježbu treba gledati kao na oblik brige o sebi. "Ne treba zaboraviti da je vježbanje prvenstveno povezano s boljim mentalnim zdravljem. Ako pristupite treningu kao obliku brige o sebi, a ne kao da se radi o kazni, to može pomoći u motivaciji. Također, pokušajte vježbati uvijek u isto vrijeme u danu ili iste dane u tjednu.

Koliko vremena treba za prve rezultate?  - da se prvi rezultati vježbanja vide ili osjete, prvenstveno ovisi o formatu vježbanja. "Ako se fokusirate na trčanje, primjerice, poboljšanja ćete vidjeti kroz koji tjedan", objašnjava. "Ako se odlučite za vježbe snage, trebat će vam najmanje šest tjedana da uočite promjene", dodaje.

Što ako ne vidite rezultate? - možda ste počeli trenirati, a rezultata nema pa ste zbog toga frustrirani. U tom slučaju probajte promijeniti tip treninga. Možda vam trebaju teži utezi ili dulja trasa za trčanje kako biste postigli rezultate.

Nemojte se odmah obeshrabriti, samo uporni pobjeđuju... višak kilograma, naravno ;)

02.11.2022. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh