« Život
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
PRIPAZITE

Kad se trebate početi brinuti zbog tlaka? Odmah!

Mladi ljudi koji pate od visokog tlaka imaju veću vjerojatnost srčanih oštećenja 25 godina kasnije, stoga se o tlaku treba početi brinuti vrlo rano

Brinite se o tlaku već u mladosti
Brinite se o tlaku već u mladosti (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

visoki tlak

,

krvni tlak

Mladi ste i smatrate da je cilj mladosti da pijete i jedete što želite i da se ne brinete. Planirate možda tek u 30-ima promijeniti životne navike i početi živjeti zdravo? Ali možda će vam se dotad arterije već suziti i oštetiti.

Istraživači sa John Hopkins sveučilišta pratili su 2.479 muškaraca i žena u dobi od 18 do 30 godina tijekom 25 godina. Mjerili su im tlak i pratili rad srca pomoću posebnog aparata.

Visoki krvni tlak često je neprimjetan i otkrije se tek na rutinskom pregledu. 140/90 početna je granica visokog tlaka. Ovo istraživanje pokazalo je da mladi koji pate od visokog tlaka imaju veću vjerojatnost srčanih oštećenja 25 godina kasnije.

Liječnica Sadia Khan, kardiologinja u West Middlesex bolnici govori kako istraživanje potvrđuje ono što liječnici već godinama govore. Odluke koje ljude sada donose, utjecat će na njihovo zdravlje u budućnosti.

Preporuča se vježbanje, manji unos soli u tijelo, održavanje idealne težine tijela na svoju visinu i zdrava prehrana. Alkohol može povisiti krvni tlak pa se preporuča tek povremena konzumacija

30.07.2015. 18:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh