« Život
objavljeno prije 13 godina
DRUGI POGLED

Kad bi Zemlja bila dvostruko veća...

Sila teže bila bi dva puta jača, a život bi imao sasvim drugačije oblike. O tome kako bi čovjek izgledao može se samo špekulirati

Zemlja
Zemlja (Deviantart)
Više o

Zemlja

,

život

,

planet

,

gravitacija

Što bi bilo da je naš planetarni dom kojim slučajem dvostruko veći nego što je sad? Dakle, kad bi Zemlja imala dvostruko veći promjer od trenutnog (12756 kilometara x 2), njena masa bi se povećala osam puta, a gravitacija bi bila dva puta jača. U skladu s tim parametrima bi se oblikovao i život. Da je gravitacija dva puta jača, trenutna tjelesna struktura flore i faune to ne bi mogla podnijeti jer bi biljke i životinje, a tako i čovjek težio dva puta više. Dakle, drveće poput sekvoja, koliko god bilo veliko ne bi moglo ostati stajati.

Velike biljke koje teže suncu mogle bi se i dalje razvijati, ali morale bi imati čvršću arhitekturu celuloznih vlakana i sveg ostalog materijala. Životinje bi općenito morale imati znatno deblje noge da bi mogle nositi težinu svojeg tijela. A što se tiče nas ljudi, izgled bi nam uvelike ovisio o svim evolucijskim izazovima s kojima bi se naši preci morali suočiti u dvostruko većoj sili teže. Drugim riječima, kad bi naši preci morali trčati brzi i žestoko se boriti, vjerojatno bismo bili jako krupni, kršni i snažni. U suprotnom bismo bili mršavi i vitki, ali opet teži nego danas. Ako vas zanima kako bi čovjek izgledao da je gravitacija puno slabija nego danas, detaljnije informacije možete saznati u našem članku Hoće li ljudi ovako izgledati u budućnosti.

20.05.2011. 14:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh