Metro-portal.hr

objavljeno 20.05.2011. 14:28:00
DRUGI POGLED

Kad bi Zemlja bila dvostruko veća...

Sila teže bila bi dva puta jača, a život bi imao sasvim drugačije oblike. O tome kako bi čovjek izgledao može se samo špekulirati

Zemlja
Zemlja (Deviantart)

Što bi bilo da je naš planetarni dom kojim slučajem dvostruko veći nego što je sad? Dakle, kad bi Zemlja imala dvostruko veći promjer od trenutnog (12756 kilometara x 2), njena masa bi se povećala osam puta, a gravitacija bi bila dva puta jača. U skladu s tim parametrima bi se oblikovao i život. Da je gravitacija dva puta jača, trenutna tjelesna struktura flore i faune to ne bi mogla podnijeti jer bi biljke i životinje, a tako i čovjek težio dva puta više. Dakle, drveće poput sekvoja, koliko god bilo veliko ne bi moglo ostati stajati.

Velike biljke koje teže suncu mogle bi se i dalje razvijati, ali morale bi imati čvršću arhitekturu celuloznih vlakana i sveg ostalog materijala. Životinje bi općenito morale imati znatno deblje noge da bi mogle nositi težinu svojeg tijela. A što se tiče nas ljudi, izgled bi nam uvelike ovisio o svim evolucijskim izazovima s kojima bi se naši preci morali suočiti u dvostruko većoj sili teže. Drugim riječima, kad bi naši preci morali trčati brzi i žestoko se boriti, vjerojatno bismo bili jako krupni, kršni i snažni. U suprotnom bismo bili mršavi i vitki, ali opet teži nego danas. Ako vas zanima kako bi čovjek izgledao da je gravitacija puno slabija nego danas, detaljnije informacije možete saznati u našem članku Hoće li ljudi ovako izgledati u budućnosti.

20.05.2011. 14:28:00
http://metro-portal.hr/kad-bi-zemlja-bila-dvostruko-veca/59072/