« Život
objavljeno prije 13 godina
ISTRAŽIVANJE

Stariji vozači ugrožavaju sigurnost u prometu

Istraživanje pokazuje da seniori zanemaruju mrtvi kut, skreću s prometnog traka i ne daju žmigavac

(Dreamstime)
Više o

stariji vozači

,

vozači

,

seniori

Seniori više griješe u prometu, čak i kada su potpuno zdravi i u svojoj vozačkoj karijeri nisu skrivili mnogo prometnih nesreća, piše časopis Neuropsychology. Najčešće pogreške starijih vozača su nenamjerno skretanje s prometnog traka, zanemarivanje mrtvog kuta i ne davanje žmigavca.

Australski znanstvenici do navedenih rezultata došli su na temelju istraživanja provedenog na uzorku od 266 vozača koji su imali između 70-88 godina i nisu pokazivali nikakve simptome demencije. Uspješno su položili test mentalnih sposobnosti te ispunili upitnik o svom dosadašnjem ponašanju u prometu.

Seniori su se potom s instruktorima vožnje i psiholozima uputili na 20 kilometara dugačku probnu vožnju po australskoj metropoli Brisbane. Vozili su po središtu grada i predgrađu.

"Što su vozači stariji, to su skloniji pogreškama u prometu. Pogreške pritom nisu činili samo pojedini nesigurni vozači nego gotovo svi", tvrdi psihologinja Kaarin J. Anstey sa Sveučilišta Canberra koja ističe da starost negativno utječe na sposobnost odlučivanja, koncentracije i zapažanja.

Znanstvenici u zaključku predlažu uvođenje posebnih satova vožnje za starije vozače kako bi ih se upozorilo na najčešće pogreške.

20.05.2011. 19:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh