« Život
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
MISTERIJE SVEMIRA

Otkriveni plutajući planeti

Znanstvenici su pronašli deset planeta veličine Jupitera koje ne mogu povezati ni sa jednim zvjezdanim sustavom

Fotografija vijesti
Više o

svemir

,

plutajući planeti

Vjeruju kako bi takvi objekti u našoj galaksiji mogli biti česti kao što su same zvijezde. Iako nemaju vlastiti izvor svjetlosti, ove planete "savijaju" svjetlost udaljenih zvijezda - radi se o efektu poznatom kao gravitacijska leća.

Dovoljno masivni objekti mogu savijati svjetlost, baš kako je tvrdio Einstein. Ukoliko veliki objekt prođe ispred udaljene zvijezde u pozadini, njegova masa ponaša se kao leća, savija svjetlost zvijezde zbog čega se ona čini sjajnijom nego što jest.

Znanstvenici su pregledali podatke prikupljene u potrazi za gravitacijskim lećama u galaktičkom ispupčenju, središnjem dijelu Mliječne staze. Otkrili su dokaze o postojanju deset planeta veličine Jupitera koji unutar deset astronomskih jedinica nemaju matičnu zvijezdu. Jedna astronomska jedinica jednaka je udaljenosti Zemlje od Sunca. Dodatnom analizom ustanovljeno je kako pronađeni objekti uopće nemaju zvijezdu.

Sudeći prema broju takvih objekata, astronomi su zaključili kako bi oni mogli biti vrlo uobičajeni. Neki znanstvenici navode da bi mogli biti čak dvostruko češći od zvijezda kao što je naše Sunce. Koautor istraživanja Takahiro Sumi, profesor suradnik sa Sveučilišta Osaka u Japanu, ističe kako su slobodni planeti vrlo česti, poput običnih zvijezda. "Postojanje slobodnih planeta očekivano je iz teorije nastanka planeta. Ono što je iznenađujuće jest to koliko se često pojavljuju u našoj galaksiji", ističe Sumi.

20.05.2011. 12:45:44
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
 1. avatar
  Davor
  21.05.2011. 09:57
  Nisu plutajući, nego slobodni planeti:
  Free-floating:
  free-float·ing
  adjective 
  Not attached to anything and able to move freely
  - free-floating aquatic plants
  Not assigned to a fixed or particular position, category, or level
  - free-floating exchange rates
 2. avatar
  Pero
  21.05.2011. 10:10
  Hm...unutar deset AU od čega? Sunca?
  Pa sunčev sustav troši debelo preko tih 10 AU. U videu nisam čuo da spominju AU.
  Možda je naš novinar mislio na parsek a ne AU.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh