« Zdravlje
objavljeno prije 1 godinu i 4 mjeseca
ISTRAŽIVANJE

Kad bi se trebali početi brinuti o zdravlju svog srca?

Huawei istraživanje ukazuje na to da gotovo polovica stanovništva nije svjesna razmjera rizika od kardioloških bolesti koje prevladavaju kod sve mlađih ljudi u Hrvatskoj

Brinite o svom srcu...
Brinite o svom srcu... (Huawei)
Više o

zdravlje srca

,

Huawei

,

pametni sat

U kojoj dobi treba početi brinuti o svom srcu?

Što se prije pobrinemo za srce, to bolje. Što prije postignemo pravilan broj otkucaja srca, što prije krenemo redovito provjeravati arterijski tlak, to prije možemo intervenirati i spriječiti nepovoljne promjene u našem kardiovaskularnom sustavu. Nedavna istraživanja [1]pokazuju kako 58% ispitanika smatra da 20-godišnjaci i 30-godišnjaci trebaju brinuti o zdravlju svog srca.

U Hrvatskoj 22% ispitanika smatra da se o zdravlju srca treba aktivnije brinuti nakon navršene 40. godine života, dok su muškarci u Hrvatskoj manje svjesni važnosti kardiološkog zdravlja. Od ukupnog broja ispitanika, čak 25% muškaraca smatra da o srcu treba brinuti tek nakon 40. godine ili kasnije, dok 6% njih ne zna u kojoj dobi treba početi s brigom.

Kardiolog profesor Krzysztof J. Filipiak savjetuje da se što ranije počnete brinuti o svome srcu te da barem što ranije krenete s praćenjem osnovnih funkcija: pulsa i EKG-a. Broj otkucaja srca ovisi o tjelesnoj aktivnosti i dobu dana, ali ne smije prelaziti 90 otkucaja u minuti kod zdrave osobe u mirovanju, odnosno 80 otkucaja po minuti kod osoba s hipertenzijom. Čak i ako se ne sjećate svih idealnih vrijednosti, moderni pametni satovi mogu vam pomoći rastumačiti vaše rezultate.

Test na jednom takvom uređaju, poput onih iz Watch GT 3 Pro serije, može svim dobnim skupinama korisnika signalizirati da je pravo vrijeme za zdravstvene kontrole ako uoče nepravilnosti.

Razvijen kako bi pomogao korisnicima da budu bolje informirani o svom zdravlju, Watch GT 3 Pro senzorski modul visokih performansi EKG-a analizira sinusni ritam i fibrilacije atrija korisnika u stvarnom vremenu. Među mnogim drugim zdravstvenim problemima, ovo praćenje elektrokardiograma može pomoći korisnicima u prepoznavanju nepravilnog srčanog ritma[2]. Proces mjerenja je jednostavan i praktičan poput dodirivanja elektrode na bočnoj strani uređaja 30 sekundi, kako biste vidjeli rezultate u stvarnom vremenu koji se pojavljuju na zaslonu sata odmah nakon mjerenja.

Znamo li kako sniziti krvni tlak osim uzimanja lijekova?

Podatci iz istraživanja pokazuju da gotovo 30% ispitanika iz Hrvatske ne zna kako sniziti krvni tlak. U Hrvatskoj, u dobnoj skupini od 18-29 godina, njih 37% ne zna navesti metodu snižavanja krvnog tlaka, dok ekonomski najaktivnija skupina (30-44 godina) broji njih 31% koji to ne znaju. Kardiolog Krzysztof J. Filipiak predlaže da ne treba samo poznavati definiciju arterijskih i kardioloških rizika, već i aktivno primjenjivati metode i savjete kojima se rizici mogu smanjiti bez lijekova.

Navodimo dio njih u nastavku:

·        Prestanak aktivnog i pasivnog pušenja

·        Mršavljenje - borba s prekomjernom težinom i pretilošću

·        Ograničavanje unosa kuhinjske soli i dodatnog nepotrebnog soljenja svih jela

·        Povećanje unosa voća i povrća u prehrani, smanjeni unos životinjskih masti i soli

·        Ograničavanje konzumacije alkohola

·        Pravilna kontrola ostalih čimbenika rizika: poremećaja šećera i lipida

·        Povećanje redovitosti tjelesne aktivnosti

Uvođenjem i dosljednom primjenom upravo ovih smjernica možemo značajno smanjiti rizik kardioloških problema. Tako Huawei Watch GT 3 Pro koji prati broj otkucaja srca u stvarnom vremenu (PPG) i omogućuje korisnicima da prate zdravlje svog srca, može pomoći u prevenciji od kardiovaskularnih bolesti. Vrhunski PPG senzori pametnog Watch GT 3 Pro sata mogu omogućiti korisnicima pregled arterioskleroze,[3] dok ih njegovi prilagođeni zdravstveni savjeti mogu dodatno savjetovati o tome kako mogu dodatno poboljšati svoje kardiovaskularno zdravlje. Nova i poboljšana tehnologija elektroda na Watch GT 3 Pro seriji učinila je prikupljanje signala elektrokardiograma preciznijim i osjetljivijim.   Huawei Watch GT 3 Pro možete jednostavno upariti s pametnim telefonom poput Mate 50 Pro koji je od ovog tjedna dostupan na lokalnom tržištu, kako bi korisničko iskustvo bilo potpuno. Kada je sat uparen s pametnim telefonom, osim što je moguće razgovarati i slati poruke putem sata, jednako je tako moguće i korištenje brojnih aplikacija koje potiču na aktivan način života i tjelovježbu. Aplikacije je moguće pronaći unutar AppGallery trgovine.

Huawei proizvodi i usluge

Nakon nedavnog regionalnog predstavljanja, impresivni Huawei flagship Mate 50 Pro dostupan je i na lokalnom tržištu u crnoj i srebrnoj nijansi. Mate serija je znana po svojim naprednim mogućnostima i izvanrednim performansama, a Mate 50 Pro donosi i novosti po pitanju fotografije s prvim fizički podesivim otvorom blende na čak 10 razina, što je nagrađeno i prvim mjestom ljestvice kvalitete mobilne kamere uglednog laboratorija DXOMARK.


[1] Istraživanje koje je proveo Pollster Research Institute koristeći CAWI tehniku. Uzorak istraživanja odabran je kao reprezentativan za osobe u dobi od 18 do 65 godina. Stratificirani slučajni odabir, raščlanjen prema mjestu stanovanja (regiji) i dobnim skupinama koje se presijecaju sa spolom. Zadani uzorak istraživanja obuhvaća 550 osoba. Istraživanje je provedeno pouzdano uz korištenje profesionalnih alata i metodologije

[2] Ova značajka ne služi za medicinsko liječenje, stoga su mjerenja i rezultati samo za referencu te se ne smiju koristiti u medicinske svrhe.

[3] Ova značajka ne služi za medicinsko liječenje, stoga su mjerenja i rezultati samo za referencu te se ne smiju koristiti u medicinske svrhe.

11.11.2022. 08:11:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    11.11.2022. 09:43
    treba paziti na prehranu stres izbjegavat
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh