« Metro World News
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
KAKAV POKUS?

Južna Koreja nije impresionirana pokusom na sjeveru

Novinarka CNN-a otkrila je da južno od 38. paralele vlada prilično iznenađujuća atmosfera.

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak
Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak (Getty Images)
Više o

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

seoul

,

Lee Myung-Bak

,

nuklearni pokus

,

Roh Moo-hyun

'Zar je netko izveo nuklearni pokus?', upitao je sugovornik iz Seoula u polu-šali. Bio je na ručku na kojem su svi prisutni raspravljali o samoubojstvu bivšeg južnokorejskog predsjednika Roh Moo-hyuna, potpuno nezainteresirani za 'pothvate' sjevernih susjeda.

Iako se ljudima čini nevjerojatnim, stanovnici Južne Koreje postali su prilično 'imuni' na prijetnje sa sjevera - očito čak i kada se radi o nuklearnom pokusu. Oni žive u strahu od Sjeverne Koreje već desetljećima i razvili su ono što neki nazivaju 'sjevernokorejski zamor'. Žestoka retorika Pyongyanga ne ostavlja mnogo traga na ulicama Seoula, kao niti na financijskim središtima koja su se, nakon prvotnog šoka, potpuno oporavila do kraja radnog vremena.

Južnokoreanci su danas puno zabrinutiji zbog političke pukotine koja se počela otvarati smrću bivšeg predsjednika. Roh Moo-hyun, poznat kao prosječan građanin s dostojanstvom, ubio se usred korupcijskog skandala. Njegovi pristaše za tragediju optužuju konzervativnu administraciju Lee Myung-baka tvrdeći kako su tužitelji pretjerali s izjavama i optužbama protiv bivšeg predsjednika.

U centru Seoula okupljene su policijske interventne postrojbe koje očekuju nemire, što zbog sjevernokorejskih pokusa koji su već počeli, što zbog tragedije koja je uzdrmala političke strukture koje trenutno ponajviše brinu o tome kako će Lee, kojega nazivaju i 'Buldožer', premostiti politički rascjep i naciju koja je već pogođena ekonomskom krizom, održati ujedinjenu.

Piše: Metro World News/Eunice Yoon/CNN
25.05.2009. 15:35:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh