« Metro World News
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
VIRTUALNA EKOLOGIJA

Moj travnjak je zeleniji od tvog!

Provjerite koliko ste zeleni i naučite kako biti zeleniji od drugih uz Climate Culture.

(climateculture.com)
Više o

ekologija

,

CO2

,

emisija ugljičnog dioksida

,

Climate Culture

,

Tom Scaramellino

,

web game

,

Sim City

Smog prekriva grad i guši stanovnike, više je tvorničkih kompleksa nego javnih parkova, a ostaci zelenih površina sliče prljavo sivom sijenu. Prekrasan svijet za avatara.

Srećom takav grad, za sada, postoji samo u virtualnoj stvarnosti, a predstavlja poslijedice autoričinih jednogodišnjih odluka koje se tiču ekologije. Nova web stranica Climate Culture (www.climateculture.com), stvorena od strane grupe 'ludih znanstveno energetičarskih geekova' (kako ih opisuje osnivač), izračunava korisnikov 'karbonski otisak' iz podataka koji se kreću od grijanja kuće do vožnje i tipa automobila, a sve to u Sim City stilu kako bi imali vizualni dojam poslijedica svojih odluka.

"Ljudi sami po sebi u načelu nisu loši, samo su lijeni", kaže osnivač i izvršni direktor Climate Culturea Tom Scaramellino. No, sudeći prema tom dvadesetpetogodišnjem odvjetniku koji se prebacio u poduzetništvo i bazirao u New Yorku, ima nade za sve. Prosječan Amerikanac godišnje proizvede oko 22 tone ugljičnog dioksida, a tu u igru ulazi Climate Culture koji kroz igru nudi stotine savjeta uz koje je lakše smanjiti emisije CO2 i naravno, imati ljepši mali virtualni gradić.

Savjeti se kreću od onih opće poznatih do mnogo zanimljivijih koji podsjećaju na dobre stare 'hippie fore'. Na primjer, potpuno isključiti grijanje tijekom noći, plansko korištenje perilice posuđa umijesto ručnog pranja, gledanje filmova u mraku, vlastiti povrtnjak, povratak s električnih na 'ručne' četkice za zube, ugradnja solarnih ploča, bojanje krova u bijelo, prestanak glačanja odjeće, pa čak i, ironično - manje korištenje računala i interneta.

Scaramellino se nada da će kroz svoj projekt ljudima na jednom mjestu ponuditi dovoljno informacija koje će ih ohrabriti da naprave promjenu na bolje.

"Nema više 'eko-fašističkih' pokreta", kaže mladi direktor čija ideja, barem za sada, funkcionira. Od kada je u kolovozu lansirana alfa verzija, Climate Culture je postao dovoljno uspješan da se može pohvaliti klijentima kao što su U.S. Department of Energy, zatim poznatim savjetnicima među kojima je glumac i eko-aktivist Ed Begley, ali i što je najvažnije, 5.000 klinaca koji se natječu tko će biti 'zeleniji'.

Sada samo preostaje vidjeti hoće li klinci naučeno ponijeti sa sobom i primjeniti u životu, ili će se ova inicijativa, zajedno sa Sim Cityjem, ostati zaboravljena negdje u bespućima HDD-ova vječno upaljenih računala.

Piše: Laura Dannen/Metro World News - Seattle
28.05.2009. 15:04:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh