Jutarnja kava sa sjajnim dodatkom
Pokazalo se da konzumacija kakaa može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, metaboličkih poremećaja i upala te povoljno djelovati na živčani sustav i kožu

Ako niste znali, postoji jednostavan način da se učinak kave pojača, a uz to obogati i okus. Ova kombinacija ujedinjuje prirodne spojeve iz obje namirnice i može imati snažan učinak na raspoloženje, mozak i zdravlje srca.
Riječ je o dodavanju male količine kakaa u kavu. Flavonoidi i kofein zajedno stvaraju sinergiju. "Kakao je bogat polifenolima, ponajprije flavanolima, a brojni blagotvorni učinci pripisuju se upravo tim spojevima", navodi pregled istraživanja o utjecaju kakaa na zdravlje.
Pokazalo se da konzumacija kakaa može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, metaboličkih poremećaja i upala te povoljno djelovati na živčani sustav i kožu.
Kakao potiče proizvodnju endorfina, serotonina i dopamina
Osim antioksidativnog djelovanja, spoj kofeina iz kave i teobromina iz kakaa pomaže u održavanju stabilne energije i bistre koncentracije. "Kakao prah i čokolada sadrže velik udio flavonoida koji pozitivno djeluju na mozak", navodi jedno istraživanje o neuroprotektivnim učincima kakaa.
Također, kakao potiče proizvodnju endorfina, serotonina i dopamina, a tamna čokolada može imati i prebiotički učinak na crijevni mikrobiom, što dodatno utječe na raspoloženje.
Za srce, flavonoidi iz kakaa dokazano pomažu smanjiti krvni tlak, poboljšati funkciju krvnih žila i povećati razinu "dobrog" HDL kolesterola.
"Istraživanja pokazuju da flavonoidi iz namirnica poput kakaa, jabuka, čaja i bobičastog voća imaju neuroprotektivne učinke", navodi jedan znanstveni pregled. Stručnjaci savjetuju da se u šalicu kave doda do jedne žličice čistog, nezaslađenog kakaa, najbolje nakon što se kava malo ohladi, kako bi se očuvali flavonoidi.
Sve u svemu, probajte odmah ;)
Novi komentar