« Glazba
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
KONCERTI

Jura Stublić i Film u Tvornici

Legendarni Jura Stublić i njegova grupa Film nastupit će 14. prosinca 2013. u Velikom pogonu Tvornice kulture

Jura Stublić i Film pred Božić
Jura Stublić i Film pred Božić (Arhiva)
Više o

Tvornica kulture

,

Jura Stublić

,

koncert

Čak i glazbenim laicima ime i pjesme Jure Stublića itekako su poznati. Jedan od najpoznatijih skladatelja i vokala ovih prostora na sceni je prisutan od sredine 70tih godina kada je s prijateljima Branimirom Štulićem i Darkom Rundekom po Zagrebu održavao prve koncerte i odlučio se ozbiljnije baviti glazbom.

Prvi bend kojeg je oformio nosio je ime Šporko šalaporko i njegove žaluzine, ali su ga, srećom, skratili na puno pamtljivije i, na kraju krajeva, legendarno - Film. Film su se jako brzo probili na tada rastućoj punk/novovalnoj sceni i uhvatili status koncertne atrakcije s karizmatičnim, nepredvidljivim, divljim vokalom koji je u pjesme sjajno znao uloviti mladalački duh onog vremena.

Već prvi singl "Kad si mlad / Zajedno" objavljen 1980. zajedno s klasikom "Neprilagođen" donijeli su im veliku popularnost i utrli put prema debi albumu "Novo!Novo!Novo! Još jučer samo na filmu a sada i u vašoj glavi". Do sredine 80-tih Film su objavili još tri kultna studijska albuma ("Zona sumraka", "Signali u noći" I "Sva čuda svijeta") te 15-minutni live mini LP "Film u Kulušiću - Live" koji se smatra jednim od najboljih koncertnih snimaka u povijesti naše glazbene scene.

Nakon albuma "Signali u noći" u grupi dolazi do brojnih promjena, od samog imena (tada se zovu Jura Stublić i Film) do postave, a do kraja tog burnog desetljeća objavili su još dva odlična albuma "Sunce sja!" i "Zemlja sreće" na kojem su, između ostalih svirali Vlatko Stefanovski, Laza Ristovski i Massimo Savić.

Jurina popularnost nije padala niti u ratnim 90-tima ponajviše zahvaljujući albumu "Hrana za golubove" na kojem se nalaze domoljubne i pacifističke "E moj druže Beogradski" i "Bili cvitak". Bio je to ujedno i njihov posljednji studijski album nakon kojih je Croatia Records (nasljednik Jugotona) objavila tri kompilacije najvećih hitova od kojih je ona posljednja, "Sve najbolje" sadržavala nekoliko novih verzija starih hitova.

Iako autorski već dugo ništa nismo čuli od Jure, on iz 80-tih, prije svega, nosi jednu od najkreativnijih i najznačajnijih pjesmarica u povijesti naše rock scene. "Neprilagođen", "Dijete ulice", "Moderna djevojka", "Zajedno", "Zamisli život u ritmu muzike za ples", "Kad si mlad", "Rijeke pravde", "Boje su u nama", "Ti zračiš zrake kroz zrak", "Signali u noći", "Pjevajmo do zore", "Sjećam se prvog poljupca" samo su dio impresivnog repertoara ovog karizmatičnog frontmana i autora, jedinstvenog Jure Jupitera, kako ga je nekad davno nazvao Dražen Vrdoljak u nezaboravnom francuskom intru livea iz Kulušića.

ULAZNICE

Ulaznice za koncert Jure Stublića i grupe Film u prodaji su po cijeni od 60 kn. Cijena ulaznice na dan koncerta iznosit će 80 kn.

Prodajna mjesta:

  • Tvornica kulture (Ljudevita posavskog 1)

  • Entrio prodajna mjesta i online www.entrio.hr

 

Organizator koncerta je Tvornica kulture.

10.12.2013. 11:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh