« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Uspjeh znanosti

Josephu Schlessingeru uručen orden

Profesor Schlessinger najcitiraniji je znanstvenik hrvatskih korijena i izumitelj lijeka za rak bubrega Sutenta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

,

znanost

,

Joseph Schlessinger

U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti večeras je profesoru Josephu Schlessingeru s američkog sveučilišta Yale uručen orden Reda Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića kojim ga je za osobite zasluge u promicanju Republike Hrvatske u međunarodnoj znanstvenoj zajednici i doprinosu hrvatskoj biomedicinskoj znanosti odlikovao predsjednik Republike Hrvatske.

Nakon predavanja, koje je prof. Schlessinger održao popodne u HAZU, orden mu je u ime predsjednika Republike Stjepana Mesića uručio državni tajnik za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. sc. Dražen Vikić Topić.

Prof. dr. sc. Joseph Schlessinger, pročelnik Odsjeka za farmakologiju Sveučilišta Yale, spada među 15 najcitiranijih znanstvenika u svijetu, a budući da je rođen u Topuskom 1945. godine, daleko je najcitiraniji od svih znanstvenika hrvatskih korijena. Objavio je 468 znanstvenih radova, ima 72.469 citata s h-indeksom 142, po čemu je u samom vrhu svjetske znanosti.

Njegova obitelj je 1948. godine emigrirala u Izrael, gdje je diplomirao kemiju i fiziku u Jeruzalemu na Hebrew sveučilištu, a doktorirao je kemijsku fiziku u Rehovothu, na Weizmann institutu.

Prof. Schlessinger je član Nacionalne akademije znanosti SAD-a, Instituta za medicinu Nacionalne akademije znanosti SAD-a, Ruske akademije znanosti, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te niza drugih akademija i institucija u svijetu. Dobitnik je mnogih uglednih svjetskih priznanja.

Prof. Schlessinger poslijepodne je održao predavanje o svojem najvećem otkriću, prijenosu informacije odnosno električnih signala u čovjekovim stanicama, te otkriću koda za aktivaciju membrane receptora i tijek informacije od površine stanice u njezinu unutrašnjost. U istraživanjima se služio biokemijskim, biofizičkim i genetičkim metodama, a na osnovi tog otkrića razvio je zajedno sa suradnicima novu skupinu učinkovitih lijekova protiv tumora, posebice sutent, te je time otvorio mogućnosti stvaranja nove generacije moćnih antitumornih lijekova, navodi se u priopćenju. (hina/Metro-portal)

21.09.2009. 22:56:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh