« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
Odlazak špijunke

Umrla slavna sovjetska špijunka

Jelisaveta Mukasej, legendarna špijunka u sovjetsko doba, umrla je u 97. godini, priopćila je u ponedjeljak Ruska služba za vanjsko obavješćivanje

Fotografija vijesti
Više o

Sovjetski savez

,

Jelisaveta Mukasej

Karijera špijunskog para, Jelisavete i njenog mužem, trajala je od 1940-ih, u Staljinova doba, do 1970-ih, kada su pod kodnim imenom Zefir i Elza izveli mnogobrojne zadaće infiltriranja, čije pojedinosti nikada nisu objavljene zbog njihove osjetljivosti.

Bivša špijunka umrla je nešto više od godinu dana nakon svoga muža Mihaila koji je umro u kolovozu 2008. u 101. godini.

"Pod naoko bezazlenim imenima služili su Rusiji više od 50 godina, odano i tiho, ponekad izlažući pogibli i vlastiti život", rekao je glasnogovornik SVR-a Sergej Ivanov, a prenijele su ruske agencije.

Malo je potankosti poznato iz špijunske karijere Mukasejeve, osim tijekom hladnoga rata, od 1939. do 1943., kada je kao tajna agentica radila na Zapadu, i to u Los Angelesu, gdje je njezin muž službeno bio pomoćnik konzula Sovjetskog Saveza.

Kako piše njihov biograf, Zefir i Elza su ostatak svoje karijere posvetili školovanju mladih špijunskih kadrova u Moskvi, a pisali su i "priručnike" o špijunaži.

Jelisaveta Mukasej rođena je 1912. u Ufi, u Baškortostanu, na Uralu, u "siromašnoj radničkoj obitelji" koja se poslije preselila u Taškent, u Uzbekistanu. Studirala je na sveučilištu u Lenjingradu, današnjem Sankt-Peterburgu. (hina/metro-portal)

21.09.2009. 23:11:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh