« Život
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
ZANIMLJIVO :)

Jesu li život stvorile - munje?

Koristeći se raznim tehnikama snimanja, istraživači su otkrili da se schreibersite također može naći unutar fulgurita, ili okamenjenih munja, koje nastanu kada grom pogodi određene vrste tla bogatih glinom

Ovako smo nastali?
Ovako smo nastali? (Arhiva)
Više o

stvaranje života

,

munje

,

život

Pitanje svih pitanja, kad zapravo pogledamo, je ovo - kako je zapravo stvoren život na Zemlji. Nakon što uspijemo odgovoriti na to pitanje, sve iza toga je prilično lako i jednostavno... no i dalje ga nemamo.

Ipak, nova istraživanja sugeriraju da su gromovi mogli igrati presudnu ulogu u pokretanju života na planetu, piše Science Alert.

Bitna komponenta ove ideje je način na koji munje stvaraju posebne nakupine zvane fulguriti kad udare u tlo. Fulguriti sadrže fosfor, jedan od ključnih sastojaka za stvaranje života.

Postoji mogućnost da je u prošlosti Zemlja doživjela dovoljno udara gromova tijekom dovoljno dugog razdoblja da oslobodi potrebnu količinu reaktivnog fosfora za početak života. 

Zapravo, isti proces se mogao dogoditi i na drugim planetima.

"Ovo nam  pomaže da shvatimo kako je život možda nastao na Zemlji i kako se još uvijek može oblikovati na drugim planetama sličnim Zemlji", kaže znanstvenik  Benjamin Hess sa sveučilišta Yale.

Budući da se reaktivni fosfor može naći u topljivom mineralu koji se naziva schreibersit, smatra se da su meteoriti bogati schreibersitom, možda odgovorni za isporuku fosfora na naš planet. Međutim, u doba kad je život prvi put počeo klijati nije bilo mnogo meteoritskih pogodaka Zemlje.

Sličan proces je ostvariv i na drugim planetima

Koristeći se raznim tehnikama snimanja, istraživači su otkrili da se schreibersite također može naći unutar fulgurita, ili okamenjenih munja, koje nastanu kada grom pogodi određene vrste tla bogatih glinom.

Znanstvenici su procijenili da se svake godine tijekom Zemljinih početaka dogodilo između jedne i pet milijardi bljeskova munje. Danas imamo samo oko 560 milijuna godišnjih bljeskova.

Proširite to kroz milijardu godina i mnogobrojni gromovi su tada mogli pomoći u stvaranju DNA, RNA i ostalih biomolekula. 

Ovakav kemijski signal možemo tražiti i u ostatku svemira jer ako je pokrenuo lančanu reakciju koja je dovela do života ovdje na Zemlji, onda bi se isti slijed događaja mogao događati i drugdje.

Ukratko - i dalje tapkamo u mraku...

28.03.2021. 18:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    28.03.2021. 18:11
    sumnjam
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh