Jeste li postali ovisni o hrani?
Višak masti, soli i šećera u modernoj "hrani" oslobađa gomile dopamina, pa je sasvim u redu reći da su ljudi postali ovisni o hrani
Prehrambena industrija napravila je sve da od ljudi napravi ovisnike o hrani, tvrdi u svojoj novoj knjizi bivši direktor zloglasne američke FDA, Food and Drugs Administration koji je u svojoj karijeri sigurno vidio i saznao o hrani više nego što bi itko normalan poželio.
Naime, moderna "hrana" stimulira mozak na oslobađanje dopamina svojim prevelikim sadržajem masti, soli i šećera, što nas tjera da pri samoj pomisli na hranu dobijemo želju, a nakon toga krenemo jesti bez obzira na stupanj gladi.
Sve ovo bi se u slučaju nečeg drugog prozvalo ovisnošću, no kad je riječ o hrani, tu granica nema, što prehrambena industrija debelo iskorištava tako da se ljudi vrlo često ne mogu zaustaviti, iako već odavno nisu gladni.
Tri fantastikus - masnoće, sol i šećer mijenjaju kemijsku strukturu mozga i zapravo pokreću prežderavanje, jer je hrana napravljena upravo tako da bi ljudi jeli više nego što im je potrebno.
Ovisnost o hrani najbolje se pokazuje tijekom dijeta, kad patite zbog toga što ne možete, recimo, jesti omiljenu brzu hranu, no naučeno ponašanje vraća se čim prestanete s dijetom i eto vas ponovo u začaranom krugu.
Ali, i protiv toga ima lijeka, a kao i za svaku ovisnost, nije lagan ... Morate promijeniti pristup prema hrani, shvatiti koja hrana vas magično privlači i prekinuti unutrašnji dijalog koji vodite sami sa sobom kad, recimo, prolazite kraj omiljene brze hrane na ulici.
Jedino tako možete spriječiti aktiviranje moždanih stimulansa, a najbolji je recept jednostavan - počnite kuhati sami i zdravo se hraniti.
Novi komentar