« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
EHHH...

Jeste li pesimist u duši?

Negativizam ili pesimizam opisuje mračno shvaćanje i doživljavanje svijeta oko sebe - riječ je o filozofskom učenju po kojem sve u svijetu nije dobro, točnije, najgore je što može biti

Dopola puna ili prazna?
Dopola puna ili prazna? (Arhiva)
Više o

pesimizam

,

ljudi

,

liječenje pesimizma

Pesimisti nisu baš neka dobra ekipa... uvijek misle da će se dogoditi najgore, ili u najbolje slučaju jako loše i općenitu ubijaju život u svakoj ekipi. Upravo zato ih ljudi izbjegavaju kad god mogu... a njima to nije drago, dapače.

Naime, ovaj svjetonazor stječe se obično u procesu socijalizacije te u tom periodu pojedinci sebe negativno procjenjuju te sumnjaju u svoje sposobnosti i mogućnosti.

Kao filozofski nazor pesimizam se temelji na ideji da u svijetu ima više zla nego dobra. Radi se o učenju A. Schopenhauera koji smatra da svijet ne bi mogao postojati kada bi bio gori.

>> Pesimizam vas može ubiti >>

Kako se navodi u Hrvatskoj enciklopediji, temelj pesimizma je ljudskog djelovanja otklanjanje nedostatka i boli, ali kada do toga i dođe, čovjek ostaje u žudnji jer je glavna karakterizacija ljudskog života nestalnost i prolaznost.

Pesimizam ima svoje mjesto i u brojnim religijama kao suprotnost pozitivnom shvaćanju svijeta. Suprotnost pesimizmu je optimizam, vjerovanje da u svijetu postoji više dobrog nego zla.

Svi u životu ponekad možemo podlegnuti pesimističnim razmišljanjima zbog nekih životnih razočaranja ili trauma. Nije nimalo neobično ponekad imati pesimistične misli, međutim, ako su negativne misli i pesimizam sve što nam je na umu, to treba sagledati kao problem koji treba riješiti.

>> Nekad je bolje biti pesimist? >>

Razlog za to je što je jedan dio depresije kao psihološkog poremećaja upravo pesimizam. Postoje podaci i kako osobe koje imaju višu razinu pesimizma imaju veći rizik za umiranje od bolesti srca. Pesimizam može pojačavati simptome depresije i tjeskobe, posebice kod starijih osoba kod kojih to dodatno utječe na njihovo tjelesno stanje.

S obzirom na to da niti optimizam niti pesimizam nisu klasificirani kao mentalni poremećaji ili poteškoće, u pravilu nije potrebno njihovo tretiranje ili liječenje. No to ne znači da se pesimizam ne može liječiti.

>> Pesimizam je zapisan u genima >>

Stvaranje pozitivnog pogleda na svijet se može naučiti, no obično je riječ o dugotrajnom procesu. Ako pesimizam utječe na svakodnevni život u smislu da se osoba zatvara, ima manjak društvenog života ili vjere u život, ne bi bilo loše potražiti psihološku pomoć kako isto ne bi utjecalo na stvaranje tjeskobe i depresije.

>> Pesimizam je dobra stvar >>

Negativno gledanje na svijet, stvari i ljude oko sebe može generalno negativno utjecati na razvijanje života i iskorištavanje životnih prilika.

07.09.2021. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    07.09.2021. 17:15
    Nikako
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh