« Život
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
PROBLEMI

Jeste li ovisni o svom pametnom telefonu

Broj ovisnika o pametnim telefonima svakoga dana raste zabrinjavajućom brzinom, a najgora je situacija u Aziji

Broj ovisnika svakodnevno raste
Broj ovisnika svakodnevno raste (Arhiva)
Više o

smartphone

,

pametni telefoni

,

ovisnost o tehnologiji

Ovisnost o pametnim telefonima nije teško prepoznati, dovoljno je da shvatite da ste sve rastreseniji zbog svog pametnog telefona, da vam je jako teško od njega se odvojiti ili bez ikakvog posebnog razloga svako malo provjeravate SMS-ove, pozive i društvene mreže tada biste se trebali zapitati je li vam možda potrebna psihološka pomoć.

>> Za što nam koriste pametni telefoni >>

Sve je veći broj ljudi, posebice mladih, koji su ovisni o svom smartphoneu do te mjere da se zgražaju pri pomisli da ostanu bez svog mobilnog telefona na neko vrijeme, pri čemu se kod spomenutog scenarija javlja ozbiljna nelagoda.

Istraživanje koje je proveo institut Nielsen pokazuje da su tim fenomenom najviše zahvaćeni korisnici pametnih telefona u Singapuru, Južnoj Koreji, Kini i Tajvanu.

Najviše smartphonea po glavi stanovnika posjeduju žitelji Singapura i Hong Konga, dva puta više od Amerikanaca.

Čak 87% od 5,4 milijuna stanovnika Singapura posjeduje pametne telefone, dok je u SAD taj udio 65%.

Azijci također prednjače i po količini vremena koje provode pretražujući svoj smartphone, a toliko su u tome neumjereni da je sve više mentalno oboljelih među ovisnicama o mobitelu. Stoga se psihijatri u spomenutim zemljama zalažu da se ta ovisnost prepozna kao ozbiljna psihološka bolest.

>> Pametni telefoni mijenjaju koncept privatnosti u stvarnom svijetu >>

Posebice su mladi ljudi, pojašnjava liječnik Adrien Wang, skloni razviti ekstremnu ovisnost i navodi slučaj 18-godišnjaka koji se nije ni prao ni brijao, jedva da je jeo te je jako smršavio i izgledao vrlo oronuo, poput beskućnika.

Ekstremni ovisnici, sve češće završavaju na antidepresivima.

Ovisnost je toliko uhvatila maha da je u Singapuru pokrenut projekt već u osnovnim školama pod nazivom "kibernetička dobrobit", kako bi se učenicima i roditeljima ukazalo na opasnost prevelike upotrebe pametnih mobitela.

16.06.2014. 09:08:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh