« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
PROBAJTE

Jeste li isprobali povremeni post?

Povremeni post popularan je način prehrane već neko vrijeme, a veliki skok dogodio se još 2013. teorijom da jedenje svakodnevne hrane unutar intervala od osam sati dovodi do gubitka kilograma

Nije loša ideja...
Nije loša ideja... (Arhiva)
Više o

povremeni post

,

zdravlje

Povremeni post na samom početku nije baš jednostavna stvar - osoba koja se odluči za povremeni post prolazi kroz naizmjenične cikluse posta i jedenja.

Jer, za razliku od većine drugih načina prehrane, ovdje se ograničava vrijeme kada jedete, a ne ono što jedete.

Trenutno se radi o jednom od najpopularnijih načina prehrane, a i razne studije pokazale su da može imati razne blagodati.

Naime, dokazano je da povremeni post štiti od bolesti, poboljšava metabolizam, duži životni vijek i, možda i najvažnije - gubitak težine. 

Nom ako se i sami zainteresirani za isprobavanje ovog plana prehrane, moguće je da vas brine kako uspjeti. Jer, kao i u većini drugih životnih situacija, i ovdje vrijedi ona da je lakše reći nego učiniti.

Jedno je krenuti s određenim planom prehrane kada uz sebe imate nutricionista i cijeli tim koji se brine da ne posrnete, a drugo je kada ne samo da nemate takvu pomoć, nego uz sve to trebate balansirati posao, djecu, brigu za dom...

Ipak, postoje neki praktični savjeti i trikovi koji svima mogu pomoći da se drže plana i programa.

Odlučili ste da želite isprobati provremeni post, ali ne znate odakle krenuti.

Za početak obavite dobro istraživanje. Između ostalog savjetujte se s liječnikom oko ovakvog načina prehrane. Primjerice, povremeni post može biti opasan za ljude s niskom razinom šećera u krvi tako da je mšljenje stručnjaka prvi korak ako se odlučite za bilo kakve promjene u prehrani.

Idući korak je odluka o tipu povremenog posta koji želite isprobati. Najpopularnija opcija je 16/8 (16 sati posta, osam jedenja), a stručnjaci obično savjetuju ljudima da jedu između podne i 20 sati. Naravno, vi složite raspored koji vama najbolje odgovara. Jednom kada to učinite spremni ste za početak.

Tek toliko da znate - povremeni post može biti težak i izazovan, pogotovo na početku. Osim što ćete čuti vaš želudac kako krči, mogli biste biti umorni i razdražljivi dok pokušavate upravljati novih planom prehrane.

25.02.2021. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    25.02.2021. 09:52
    najbolje krenuti polako i umjereno ne puno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh