Metro-portal.hr

objavljeno 25.02.2021. 09:01:00
PROBAJTE

Jeste li isprobali povremeni post?

Povremeni post popularan je način prehrane već neko vrijeme, a veliki skok dogodio se još 2013. teorijom da jedenje svakodnevne hrane unutar intervala od osam sati dovodi do gubitka kilograma

Nije loša ideja...
Nije loša ideja... (Arhiva)

Povremeni post na samom početku nije baš jednostavna stvar - osoba koja se odluči za povremeni post prolazi kroz naizmjenične cikluse posta i jedenja.

Jer, za razliku od većine drugih načina prehrane, ovdje se ograničava vrijeme kada jedete, a ne ono što jedete.

Trenutno se radi o jednom od najpopularnijih načina prehrane, a i razne studije pokazale su da može imati razne blagodati.

Naime, dokazano je da povremeni post štiti od bolesti, poboljšava metabolizam, duži životni vijek i, možda i najvažnije - gubitak težine. 

Nom ako se i sami zainteresirani za isprobavanje ovog plana prehrane, moguće je da vas brine kako uspjeti. Jer, kao i u većini drugih životnih situacija, i ovdje vrijedi ona da je lakše reći nego učiniti.

Jedno je krenuti s određenim planom prehrane kada uz sebe imate nutricionista i cijeli tim koji se brine da ne posrnete, a drugo je kada ne samo da nemate takvu pomoć, nego uz sve to trebate balansirati posao, djecu, brigu za dom...

Ipak, postoje neki praktični savjeti i trikovi koji svima mogu pomoći da se drže plana i programa.

Odlučili ste da želite isprobati provremeni post, ali ne znate odakle krenuti.

Za početak obavite dobro istraživanje. Između ostalog savjetujte se s liječnikom oko ovakvog načina prehrane. Primjerice, povremeni post može biti opasan za ljude s niskom razinom šećera u krvi tako da je mšljenje stručnjaka prvi korak ako se odlučite za bilo kakve promjene u prehrani.

Idući korak je odluka o tipu povremenog posta koji želite isprobati. Najpopularnija opcija je 16/8 (16 sati posta, osam jedenja), a stručnjaci obično savjetuju ljudima da jedu između podne i 20 sati. Naravno, vi složite raspored koji vama najbolje odgovara. Jednom kada to učinite spremni ste za početak.

Tek toliko da znate - povremeni post može biti težak i izazovan, pogotovo na početku. Osim što ćete čuti vaš želudac kako krči, mogli biste biti umorni i razdražljivi dok pokušavate upravljati novih planom prehrane.

25.02.2021. 09:01:00
http://metro-portal.hr/jeste-li-isprobali-povremeni-post/130580/