« Iza ogledala
objavljeno prije 6 mjeseci i 16 dana
OPA :)

Jest malo ludo, ali stvarno možda živimo u matrixu

U svakom prirodnom procesu entropija sustava teži rasti." Entropija je mjera nereda ili nesređenosti u sustavu... e sad, o čemu se tu zapravo radi?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

život

,

MATRIX

,

Drugi zakon termodinamike

,

Drugi zakon infodinamike

Najprije, da razjasnimo osnovne pojmove. Drugi zakon infodinamike, također djelomično shvaćen i kao drugi zakon termodinamike, predstavlja ključno načelo u području termodinamike, koja proučava ponašanje energije i toplinskog prijenosa u sustavima. Ovaj zakon je od fundamentalnog značaja u razumijevanju prirodnih procesa, uključujući sve, od rada strojeva do procesa u kemiji i biologiji.

S druge strane, Drugi zakon infodinamike, koji su osmislili fizičar Melvin Vopson sa Sveučilišta Portsmouth i matematičar Serban Lepadatu s Instituta za matematiku, fiziku i astronomiju Jeremiah Horrocks u Velikoj Britaniji, podupire ideju da je sve ovo što doživljavamo samo sofisticirani model nekog prilično moćnog računala.  

Drugi zakon infodinamike glasi: "U svakom prirodnom procesu entropija sustava teži rasti." Entropija je mjera nereda ili nesređenosti u sustavu. Drugim riječima, ovaj zakon sugerira da prirodni procesi teže prema stanju veće nesređenosti, a time i veće entropije. Ovo pravilo povezano je s konceptom stvaranja više korisne energije u obliku rada ili topline u sustavima, dok se entropija povećava.

Entropija i nered

Da bismo bolje razumjeli ovaj zakon, razmotrimo pojam entropije i povezanost s neredom. Entropija se može zamisliti kao mjera raspršenosti energije u sustavu. Na primjer, ako imate sobu s toplinom usmjerenom samo na jedno mjesto, možemo reći da je entropija niska. Međutim, kada se toplina širi po cijeloj sobi, entropija raste.

Ovaj koncept može se primijeniti na mnoge druge situacije. Razmislite o mješavini boja u paleti. Ako su sve boje organizirane i razdvojene, entropija je niska. Međutim, kada se boje izmiješaju i stvore nesređeni niz, entropija raste. Slično, kada su molekule u plinu slobodno raspoređene, entropija je veća nego u čvrstoj tvari gdje su molekule čvrsto povezane.

Praktični primjeri

Da bismo ilustrirali Drugi zakon infodinamike, razmotrimo nekoliko praktičnih primjera.

  1. Toplinski motori: Motori koji pokreću automobile ili proizvode električnu energiju rade na temelju Drugog zakona. Gorivo sagorijeva i stvara toplinu koja se pretvara u mehanički rad. No, tijekom tog procesa, dio topline se gubi i povećava se entropija. Drugi zakon infodinamike stavlja ograničenja na učinkovitost tih motora.

  2. Kuhanje hrane: Kada kuhate hranu na štednjaku, toplina se prenosi na hranu kako bi se pripremila. No, tijekom tog procesa entropija se povećava jer se molekule hrane kreću brže i nesređenije.

  3. Širenje boje: Ako prolijete različite boje na platnu, vremenom će se te boje izmiješati i stvoriti neredan uzorak. To je primjer kako se entropija povećava u nekom zatvorenom sustavu.

Relevantnost Drugog zakona

Drugog zakona infodinamike ne samo da pomaže objasniti fizičke procese, već ima i dublje implikacije u raznim znanstvenim, inženjerskim i društvenim aspektima. Na primjer, ovaj zakon naglašava da ne možemo imati apsolutno učinkovite strojeve, budući da će uvijek postojati gubici energije zbog povećanja entropije.

Također, Drugi zakon ima implikacije u ekologiji i održivosti. Povećanje entropije često je povezano s nepovratnim promjenama u prirodi, poput one u kojoj se resursi troše ili ekosustavi mijenjaju. Ovo nas podsjeća na potrebu očuvanja prirode i smanjenja ekoloških problema.

Uz to, entropija se može primijeniti i na društvene i ekonomske sustave. U kontekstu ekonomije, rastuća entropija može ukazivati na gubitke resursa i povećanje neefikasnosti. U društvenom smislu, ovo načelo može se primijeniti na organizacijsku nesređenost i potrebu za većom efikasnošću i organizacijom.

Na kraju cijele priče, Drugi zakon infodinamike (ili Drugi zakon termodinamike) ključno je načelo u fizici koje govori o tendenciji prirodnih procesa da povećavaju entropiju sustava. Entropija je mjera nereda ili nesređenosti, a ovaj zakon ima duboke implikacije u mnogim područjima znanosti i društva. Razumijevanje ovog zakona pomaže nam bolje upravljati energijom, resursima i procesima, kako u fizičkom svijetu tako i u ljudskom društvu.

Pošto su informacije shvaćene kao jedan oblik materije, nije nemoguće da s nama zapravo neko igra svoju igricu... 

13.10.2023. 15:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh