Jesenski recepti s kraljicom - bundevom
Bundeva, kraljica jeseni u kuhinji pruža toliko velik izbor recepata da bi jednostavno bilo šteta ne isprobati barem neki od ovih
![Ukusna i zdrava bundeva Ukusna i zdrava bundeva](http://metro-portal.hr/img/repository/2011/11/medium/bundeva.jpg)
Bundeva je bez konkurencije kraljica jeseni, što zbog svih zdravstvenih blagodati koje pruža, što zbog genijalnog okusa i raznovrsnih mogućnosti pripreme ukusnih jela.
Predlažemo vam isprobavanje nekoliko odličnih i maštovitih recepata u kojima je glavni sastojak jesenski plod bundeva.
Gratinirana bundeva s krumpirom
Priprema: 45 min.
Kuhanje: 35 min.
Sastojci: 1/2 kg krumpira, bundeva srednje veličine, 1/2 šalice jabučnog octa, temeljac od povrća, ružmarin, 1 veliki crveni luk, 3 velike rajčice, origano, 12 šalica parmezana, 1 šalica krušnih mrvica, sol, papar
Priprema: zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. U posudi srednje veličine dodajte rajčice i vodu. Kuhajte oko 15 do 20 minuta dok rajčica ne omekša, te ocijedite. U drugoj posudi pomješajte kockice bundeve, ocat i temeljac. Dodajte ružmarin, te kuhajte oko 15 minuta lagano mješajući. Dodajte luk i nastavite kuhati još 10 minuta dok bundeva ne omekša. Uklonite ružmarin te dodajte sol i papar. Prokuhanu rajčicu ogulite te narežite na kriške, a trećinom povrća prekrijte dno posude za pečenje. Preko njih složite polovice krumpira, te ih prekrijte drugom trećinom rajčica. Pospite origanom i parmezanom. Dodajte sloj kuhane bundeve i zalijte tekućinom u kojoj se kuhala. Gornji sloj završite s ostatkom polovica krumpira, rajčica i origana. Pomješajte ostatak parmezana s krušnim mrvicama i pospite preko povrća. Pecite u pećnici oko 35 do 40 minuta dok ne požuti. Poslužite toplo.
Tortelini s bundevom i ricottom
Priprema: 15 min.
Kuhanje: 30 min.
Sastojci: žlica maslinovog ulja, 1 luk srednje veličine, 1 bundeva (oko 2 kg), pola šalica pilićeg ili temeljca od povrća, 1 list kadulje, sol, crni papar, tortelini od sira, 1/2 šalice sira ricotte, 1/3 šalice tvrdog sira po izboru, peršin
Priprema: u posudi na laganoj vatri zagrijete ulje. Dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne požuti, oko 10 minuta. Dodajte bundevu, temeljac, smrvljeni list kadulje, sol i papar. Poklopite i kuhajte uz povremeno mješanje dok bundeva ne omekša, oko 20 minuta. U međuvremenu skuhajte torteline, ocijedite te pomiješajte s ricottom. Dodajte bundevu, tvrdi sir i peršin tortelinima, te lagano pomiješajte kako bi se sastojci povezali. Poslužite toplo.
Ukiseljene bundeve
Priprema: 25 min.
Kuhanje: 20 min.
Sastojci: 1 limun, 5 šalica šećera, 3 šalice jabučnog octa, 1/4 šalice narezanog, oguljenog đumbira, 2 štapića cimeta, 20 bobica crnog papra, žlićica soli, 1 slatka bundeva (oko 2kg), očišćena, oguljena i narezana na prutiće.
Priprema: naribajte koricu limuna. U velikoj posudi pomiješajte limunovu koricu, šećer, ocat, đumbir, cimet, papar i sol. Na laganoj vatri lagano mještajte dok se šećer ne rastopi i sastojci povežu. Dodajte bundevu. Uz mješanje kuhajte oko 15 minuta dok bundeva lagano ne omekša. Pazite da ne raskuhate povrće. Pomoću grabilice smjestite prutiće bundeve u steriliziranu staklenku. Dodajte preostalu smjesu. Dobro zatvorite, te kad se ohladi čuvajte u hladnjaku. Preporučuje se konzumirati unutar tjedan dana.
Novi komentar