« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
RECEPT TJEDNA

Oldenburški kelj sa suhim mesom

Tradicionalni recepti najviše se koriste upravo u jesensko i zimsko doba kad njihovi mirisi iz kuhinje vraćaju u djetinjstvo

Oldenburški kelj sa suhim mesom
Oldenburški kelj sa suhim mesom (Interspar)
Više o

recepti

,

kelj

,

najbolji recepti

,

kelj sa suhim mesom

,

dobar tek

Recept za kelj s mesom tradicionalan je u srednjoj Europi uz razne varijacije po krajevima u kojima se priprema, a mi smo se ovoga puta odlučili za Oldenburški kelj sa suhim mesom, tipični njemački recept iz Saske.

Sastojci

1 kg kelja grunkohl (ili kelja ili zimskog zelenog kupusa)
sol, papar
150 g luka
2 žlice svinjske masti (ili maslaca)
4 žlice zobenih pahuljica (ili zobene kaše)
1 l povrtnog temeljca
malo muškatnog orašćića
1 žlica šećera
1 žlica senfa
300 g kobasica
500 g dimljene vratine ili dimljenog carskog mesa

Priprema

Za ovo tradicionalno zimsko jelo potrebna je posebna vrsta kelja (grunkohl), a može se koristiti već blanširan i smrznut kelj. Odstranite grubu stabljiku kelja, dobro isperite kelj i kuhajte ga u posoljenoj vodi oko tri minute. Ocijedite ga i grubo nasjeckajte.

Suho meso prelijte vodom i kuhajte dok se ne skuha.

Na zagrijanu mast dodajte sitno nasjeckan luk i pržite ga da postane staklast. Dodajte kelj, prelijte dijelom povrtnog temeljca, posolite, popaprite, dodajte muškatnog oraščića, senf i poklopljeno pirjajte 20 minuta. Pred kraj umiješajte zobene pahuljice i nastavite pirjati po potrebi dodajući temeljac.

Kuhane kobasice i vratinu dodajte pripremljenom kelju i sve zajedno još kratko poklopljeno pirjajte. Jelo poslužite s kuhanim ili pečenim krumpirom.

Više ukusnih recepata pronađite na kulinarskom portalu dobartek.spar.hr

Piše: dobartek.spar.hr
06.10.2015. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh