Oldenburški kelj sa suhim mesom
Tradicionalni recepti najviše se koriste upravo u jesensko i zimsko doba kad njihovi mirisi iz kuhinje vraćaju u djetinjstvo
Recept za kelj s mesom tradicionalan je u srednjoj Europi uz razne varijacije po krajevima u kojima se priprema, a mi smo se ovoga puta odlučili za Oldenburški kelj sa suhim mesom, tipični njemački recept iz Saske.
Sastojci
1 kg kelja grunkohl (ili kelja ili zimskog zelenog kupusa)
sol, papar
150 g luka
2 žlice svinjske masti (ili maslaca)
4 žlice zobenih pahuljica (ili zobene kaše)
1 l povrtnog temeljca
malo muškatnog orašćića
1 žlica šećera
1 žlica senfa
300 g kobasica
500 g dimljene vratine ili dimljenog carskog mesa
Priprema
Za ovo tradicionalno zimsko jelo potrebna je posebna vrsta kelja (grunkohl), a može se koristiti već blanširan i smrznut kelj. Odstranite grubu stabljiku kelja, dobro isperite kelj i kuhajte ga u posoljenoj vodi oko tri minute. Ocijedite ga i grubo nasjeckajte.
Suho meso prelijte vodom i kuhajte dok se ne skuha.
Na zagrijanu mast dodajte sitno nasjeckan luk i pržite ga da postane staklast. Dodajte kelj, prelijte dijelom povrtnog temeljca, posolite, popaprite, dodajte muškatnog oraščića, senf i poklopljeno pirjajte 20 minuta. Pred kraj umiješajte zobene pahuljice i nastavite pirjati po potrebi dodajući temeljac.
Kuhane kobasice i vratinu dodajte pripremljenom kelju i sve zajedno još kratko poklopljeno pirjajte. Jelo poslužite s kuhanim ili pečenim krumpirom.
Više ukusnih recepata pronađite na kulinarskom portalu dobartek.spar.hr
Novi komentar