« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
MA DA?!

Najbolji pivski sommelier je Talijan

Italija - zemlja vina? Nekad bilo, sad se spominjalo! Danas su Talijani ljubitelji piva. I iako se slavni Oktoberfest održava u njemačkom Münchenu, najbolji pivski sommelier nije Bavarac nego Simonmattia Riva

Treba znati s pivom
Treba znati s pivom (Arhiva)
Više o

pivski sommelier

,

Simonmattia Riva

"Nije svako pivo isto", kaže ovaj 38-godišnjak smješkajući se. Okreće pivo u širokoj pivskoj čaši, drži ga prema svjetlu, zabada nos duboko u čašu, miriše, pijucka, mljacka: "Dobra kapljica!" Riva to zna. On je školovani pivski sommelier, jedan od 65 u Italiji i najbolji od oko 1.800 u svijetu.

Pivski pokret u Italiji

U srpnju ove godine Riva je pobijedio na Svjetskom prvenstvu pivskih sommeliera. U brazilskom Riju borio se protiv 53 suparnika iz devet zemalja. Natjecanje se održavalo u šest disciplina. Trebalo je prepoznati stil piva, odrediti njegovu vrstu, odabrati pravo pivo uz određeno jelo. Ocjenjivana je i najuvjerljivija prezentacija. Na kraju najbolji pivski nos nije bio iz Njemačke ili Češke. Njemački prvak Markus Seiler i njemački viceprvak Guido Grothe morali su priznati poraz - najbolji pivski sommelier na svijetu je Talijan Simonmattia Riva.

To nije slučajno. Po cijeloj Italiji trenutno kao gljive poslije kiše niču regionalne pivske manufakture. Talijanski savez malih pivara tvrdi da ih ima oko 800 te da se stalno pojavljuju novi. Oni proizvode 6.000 različitih vrsta piva za sve veći broj pivopija u Italiji. "Ovdje imamo novi pivski pokret", kaže Riva. On je ostavio svoj posao profesora filozofije na srednjoj školi i u međuvremenu vodi "Pivsku garažu", popularnu pivnicu u Bergamu.

Da se pojavljuje sve više pivskih sommeliera kao što je Simonmattia Riva, ne događa se slučajno. Pivopije iz cijelog svijeta sve češće traže posebne vrste piva. Raznovrsnost piva je posljednjih godina eksplodirala, kao i broj pivovara. Primjerice u SAD-u je 1975. bilo 40 pivovara, a do 2015. se njihov broj povećao na preko 3.500. Stvorene su nove vrste piva, posebno su tražena takozvana craft-piva.

"Ne 'lokati' nego uživati"

Na kušnji piva u njegovoj "Pivskoj garaži" Simonmattia Riva gostima objašnjava okus piva, boju, njegovu konzistenciju i način proizvodnje. On pivarima objašnjava koje sorte imaju izgleda da se dobro prodaju. Neka su gorka, neka slatka, neka imaju okus čokolade, neka okus raznih vrsta voća - okusi i mirisi piva nemaju granica. Pivski sommelier ih sve prepoznaje. On obilazi i restorane gdje preporučuje koje pivo servirati uz koje jelo. Riva se osjeća kao veleposlanik piva, kao vodič u velikom moru piva. Njegovo načelo je: "Ne 'lokati' nego uživati!"

I Oktoberfest u Münchenu Riva je posjetio više puta. "To je super-događaj", kaže on. "Ali, prije nego što se nešto slično bude održavalo u Italiji proteći će još puno piva kroz grla!"

Piše: Stefan Dege/DW
17.09.2015. 14:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh