« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
PAZITE ŠTO JEDETE

Jeftina kalorična hrana polako nas ubija

Povećana dostupnost hrane je u dvije trećine zemalja povezana s povećanjem učestalosti pretilosti, zaključili su znanstvenici

Što zapravo kupujemo i jedemo
Što zapravo kupujemo i jedemo (Shutterstock)
Više o

hrana

,

kalorije

,

štetni sastojci

,

visokoprocesirana hrana

,

jeftina hrana

Hrana je nužna za preživljavanje, no prevelika dostupnost hrane u većini zemalja uzrokuje epidemiju pretilosti, zaključili su novozelandski stručnjaci.

Naravno, ne radi se o tome da bi hrane trebalo biti manje ili da se teže dolazi do nje, već problem uzrokuje sve veća proizvodnja jeftine hrane prepune kalorija i štetnih sastojaka koji olakšavaju pojavu pretilosti.

Ništa manje zlo ne rade i reklame za tu istu hranu kojima nas bombardiraju sa svih strana, pa ne čudi da je većina ljudi u trgovinama upravo kod polica gdje se prodaju takve namirnice.

Stručnjaci tvrde da vlade imaju odgovornost implementiranja mjera koje će rezultirati zdravijom opskrbom hranom te posljedično reducirati udio pretilih osoba u populaciji.

Inače, rezultati istraživanja temelje se na analizi podataka prikupljenih u 69 zemalja različitih stupnjeva razvoja.

Bulletin of the World Health Organization piše kako se od 1980. godine udio muškaraca s viškom kilograma povećao s 29% na 37%, a žena s viškom kilograma s 30% na 38%.

Paralelno je zabilježeno povećanje energetske vrijednosti hrane na tržištu za 81%.

06.07.2015. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh