Jednostavno smanjite unos ugljikohidrata
Ugljikohidrati su važan dio prehrane i ne bi ih se smjelo potpuno izbaciti s tanjura, no svakako je nužno izbjegavati unos bijelog brašna i proizvoda napravljenih od njega
Ugljikohidrati su na stupu srama u zadnje vrijeme, nutricionisti ih proglašavaju štetnima za organizam, što je istina kad se radi o proizvodima od bijelog brašna.
No, kako ih zamijeniti i pritom ne uskratiti tijelu potrebne nutrijente? Za početak, pronađite povrtnu zamjenu - umjesto riže i tjestenine koristite mahune, tikvice, salatu ili ribani kupus kao bazu nekih jela.
Tjesteninu i dalje koristite, no ne više onu od bijelog brašna, već zamjensku - od riže, kukuruza i slično.
Voće nemojte jesti kad je jako zrelo, jer tada ima najviše ugljikohidrata, a i u mrkvi se kuhanjem povećava količina ugljikohidrata.
Pomoći će i povećani unos prehrambenih vlakana, pa u juhe dodajte malo divlje riže, heljde, bulgura ili ječma. Ako uz to grah zamijenite crnom sojom, koja ima samo jedan gram ugljikohidrata na pola šalite za razliku od graha koji ima 13 grama, na najboljem ste putu ...
Novi komentar