« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
VJEROVALI ILI NE

Jednominutnim vježbanjem do željenog izgleda i figure

Za zdravlje i vitku liniju ne trebate svakodnevno satima čamiti u teretani, tvrde kanadski znanstvenici

Fotografija vijesti
Više o

dijeta

,

tjelovježba

,

mršavljenje

,

vitka linija

Dok većina nas svakodnevno pokušava saznati koliko puno moramo vježbati da bismo postigli željene rezultate, skupina kanadskih znanstvenika odlučila je potpuno preokrenuti to pitanje i saznati koliko malo tjelovježbe nam treba.

Koliko god se ovakav način gledanja na stvari možda činio neobičnim, ili čak manjkavim, odgovor je - puno manje negoli većina nas misli.

Zadnjih nekoliko desetljeća stručnajci za fitness kao najefikasniji način tjelovježbe preporučuju vježbanje u kratkim, ali iznimno intenzivnim intervalima, između kojih se odmaramo i oporavljamo za sljedeći napor. Takav način vježbe primjenjuju brojni vrhunski sportaši kako bi povećali brzinu i izdržljivost.

S druge strane, liječničke udruge uglavnom preporučuju kontinuirano vježbanje srednjeg intenziteta koje ne smije biti kraće od 30 minuta, pet puta tjedno, kako bismo bili u optimalnoj formi.

Iako je i jedan i drugi pristup dokazano kvalitetan i efikasan, ostaje činjenica da relativno mali broj ljudi doista ustrajno slijedi ove savjete kroz dulji vremenski period.

Zašto je tomu tako? Sve više obaveza i sve manje slobodnog vremena, tvrde znanstvenici. Upravo je to bila ideja vodilja kanadskim znanstvenicima, koji su odlučili provjeriti hoće li vježbanje u jednominutnim intervalima ponuditi zadovoljavajuće rezultate.

Pokazalo se kako kratki intervali tjelovježbe, u kojima osoba vježba s 90 posto intenziteta, 10 puta dnevno po jednu minutu, kroz period od nekoliko tjedana daje gotovo jednake rezultate kao i klasično polusatno vježbanje. Ono što je znanstvenike posebno zapanjilo bili su rezultati kod srčanih bolesnika, čije se zdravstveno stanje ovim pristupom dramatično popravilo.

Ipak, treba imati na umu kako ovakav trening kratkih, ali intenzivnih intervala nije za svakoga, upozoravaju liječnici. Ukoliko vam je takav pristup previše naporan, a imate vremena za klasično polusatno vježbanje, svakako trebate prakticirati onda to.

S druge strane, nalazite li se u stisci s vremenom, razgovarajte s doktorom i iskušajte ovu metodu. Bez obzira hoćete li voziti sobni bicikl, trčati uzbrdo ili preskakati uže, deset jednominutnih intervala dnevno dva puta tjedno dat će vam fenomenalne rezultate.

20.02.2012. 11:56:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh