Jedna banana dnevno za zdravlje
Ako tražite jednostavan način da povećate svoj prehrambeni unos, sve što trebate učiniti je pojesti bananu dnevno
![Dovoljna je jedna dnevno Dovoljna je jedna dnevno](http://metro-portal.hr/img/repository/2008/06/medium/banana.jpg)
Banana ima dugačak popis hranjivih tvari, poput kalija, vitamina C, vitamina B6, vlakana i još mnogo toga.
Dobra vijest je da je banane lako dodati u svoju prehranu. Samo dodajte jednu u smoothie, jogurt ili žitarice ili ih upotrijebite dodatak za tost s maslacem od kikirikija. Ako ste u žurbi, uzmite jednu i pojedite ju u hodu.
Svakodnevno jedenje banane zdrav je izbor prehrane, ali nemojte pretjerivati jer kalorije iz ugljikohidrata mogu dovesti do preopterećenja u unosu šećera, što može dovesti do visokog krvnog tlaka. Dodavanje banana u vašu svakodnevnu prehranu može imati širok raspon dobrobiti, evo samo nekih od njih:
Gubitak težine - iako postoje izravne studije koje analiziraju vezu između banana i mršavljenja, mnoga svojstva voća ukazuju na to da je korisno za mršavljenje. S nešto više od 100 kalorija, banane su hranjive, zasitne i pune vlakana zbog kojih biste se mogli dulje osjećati sitima. Topiva vlakna dodaju masu probavnom sustavu i usporavaju probavu. Međutim, budući da voće ima malo proteina, važno ga je kombinirati s hranom bogatom proteinima.
Hranjive tvari - banane možda imaju malo proteina i nimalo masti, ali su bogate ugljikohidratima, vodom, vlaknima i antioksidansima. Prema FoodData Centralu američkog Ministarstva poljoprivrede, jedna srednja banana sadrži 1 gram proteina, 29 g ugljikohidrata, 3 g vlakana i 112 kalorija. Također sadrži 12% dnevne vrijednosti (DV) vitamina C, 7% DV riboflavina, 10% DV kalija i 8% DV magnezija.
Izvor antioksidansa - flavonoidi i amini neki su od antioksidansa koji se nalaze u bananama i povezuju se sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti i makularne degeneracije. Banane su također izvor dopamina i katehina, koji mogu spriječiti napad oksidativnog stresa i djelovati protiv starenja.
Nadutost - Leigh Weingus, novinarka Paradea, jela je bananu svaki dan tjedan dana i otkrila da pomaže u smanjenju nadutosti. Primijetila je da tijekom ovog doba godine obično jede više šećera i hrane bez hranjivih tvari, što rezultira većom nadutošću i slabije reguliranom probavom. Zahvaljujući vlaknima i prebioticima u bananama, koji su poznati za zdravlje crijeva i probavu, novinarka je otkrila da se nadutost značajno smanjila do kraja tjedna.
Olakšava oporavak nakon vježbanja - zz lako probavljive ugljikohidrate i visoku razinu kalija i magnezija, banane djeluju kao izvor elektrolita koji se gube znojenjem tijekom vježbanja. Stavljanje kalija i magnezija u tijelo nakon treninga može smanjiti grčeve i bol u mišićima.
Poboljšajte osjetljivost na inzulin - osobito važno za one s nekoliko kroničnih bolesti, posebice dijabetesa tipa 2, studije su pokazale da uvođenje rezistentnog škroba u redoviti dio vaše prehrane može poboljšati osjetljivost na inzulin, omogućujući tijelu da bolje reagira na hormon.
Poboljšana razina šećera u krvi - banane imaju visoku razinu topivih vlakana, koja se otapaju u tekućini i stvaraju gel tijekom probave. Nezrele banane imaju otporni škrob, vlakno koje nije probavljivo. Ove dvije vrste vlakana mogu djelovati zajedno na umjerenu razinu šećera u krvi i regulirati apetit.
Pojačalo raspoloženja - banane su bogate triptofanom, koji se u tijelu pretvara u serotonin, prirodno podižući vaše raspoloženje - što ih čini doslovno hranom za utjehu.
Prirodna energija - trio prirodnih šećera u bananama, glukoza, fruktoza i saharoza, u kombinaciji s ugljikohidratima čine ovo voće savršenim načinom da si osigurate dugotrajnu energiju za cijeli dan. Weingus je također primijetila da se osjećala manje iscrpljeno i da je imala više energije nego inače kad je dnevno jela bananu.
Zdravlje bubrega - razina kalija u bananama mogla bi biti korisna za održavanje bubrega u dobrom zdravlju. Kalij se također povezuje s nižim krvnim tlakom. Studija iz 2019. pokazala je da su sudionici s ranim stadijem kronične bubrežne bolesti povezali kalij sa sporijim razvojem bubrežne bolesti.
Zdravlje probavnog sustava - banane imaju visoku razinu dijetalnih vlakana, što se povezuje s poboljšanom probavom. Kao što je navedeno, nezrele banane sadrže rezistentni škrob, prebiotik koji dolazi do vašeg debelog crijeva i postaje korisna hrana za crijevne bakterije. Pektin, vlakno koje se nalazi u zrelim i nezrelim bananama, može pomoći u omekšavanju stolice i spriječiti zatvor i potencijalno može smanjiti rizik od raka debelog crijeva.
Zdravlje srca - banane su izvrstan izvor kalija, koji može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i smanjiti rizik od hipertenzije. Magnezij je još jedan nutrijent važan za zdravlje srca, a nedostatak tog nutrijenta (hipomagnezijemija) mogao bi se povezati s povećanim rizikom od srčanih bolesti, visokog krvnog tlaka i visoke razine masnoća u krvi. Ovo voće se suprotstavlja natriju i unosi ravnotežu u prehranu.
Sve u svemu, trebali bi pojesti jednu bananu dnevno, što drugo da vam kažemo...
Novi komentar