« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 mjeseca i 24 dana
SAVJETI

Prehrana 90-30-50: prednosti i mane

Plan prehrane 90-30-50 je strukturirani pristup prehrani koji se fokusira na specifične postotke makronutrijenata za dnevni unos: 90% ugljikohidrata, 30% proteina i 50% masti

A kako vi jedete?
A kako vi jedete? (Arhiva)
Više o

prehrana

,

način prehrane

,

90-30-50

Plan prehrane 90-30-50 privukao je pažnju zbog višestrukih zdravstvenih prednosti. Međutim, poput mnogih režima prehrane, dolazi s vlastitim nizom prednosti i nedostataka.

Evo nekoliko prednosti i nedostataka povezanih s ovim planom prehrane.

Konzumacija zdravih masti - osobe koje planiraju smršavjeti trebale bi iz prehrane izbaciti sve namirnice s visokim udjelom masti. Međutim, zdrave prehrambene masti neophodne su za energiju i funkcioniranje stanica. Oni također štite vaše organe i pomažu u održavanju topline vašeg tijela. Masti također proizvode važne hormone. Za razliku od mnogih drugih trendi dijeta, ovaj plan prehrane potiče unos zdravih masnoća. Konzumiranje hrane poput avokada, orašastih plodova i maslinovog ulja može doprinijeti zdravlju srca, a može čak pomoći u kontroli tjelesne težine promicanjem sitosti.

Pomaže u mršavljenju - neki ljudi postižu uspjeh s ovim planom prehrane kada je u pitanju regulacija težine. Konkretno, ravnoteža makronutrijenata može pomoći nekim pojedincima da reguliraju apetit, kontroliraju želju za hranom i upravljaju svojom težinom učinkovitije od drugih pristupa prehrani.

Uravnotežen unos makronutrijenata​ - jedna od ključnih prednosti plana prehrane 90-30-50 je naglasak na uravnoteženom unosu makronutrijenata. Ugljikohidrati, bjelančevine i masti igraju ključne uloge u tjelesnim funkcijama, a ova dijeta ima za cilj osigurati uravnotežen udio svakog od njih. Osiguravanjem odgovarajućeg unosa ovih nutrijenata, mogli biste osjećati da imate bolju i održivu razinu energije tijekom dana.

Tko bi trebao izbjegavati ovakvu prehranu?

Za neke pojedince, posebno one s posebnim zdravstvenim stanjem ili metaboličkim problemima, ova raspodjela makronutrijenata možda neće biti prikladna. Prehrana bogata masnoćama možda nije u skladu s određenim medicinskim preporukama, poput onih za osobe s kardiovaskularnim problemima ili visokim razinama kolesterola. Najbolje je posavjetovati se sa svojim nutricionistom ili liječnikom prije nego isprobate ovaj plan prehrane, osobito ako već imate bilo kakvo zdravstveno stanje.

Može biti teško za pratiti

Još jedan nedostatak je teškoća u pridržavanju tako specifičnog omjera makronutrijenata. Izračunavanje i održavanje točnih postotaka ugljikohidrata, bjelančevina i masti u svakom obroku može biti izazovno i dugotrajno, zbog čega je za neke pojedince dugoročno manje praktično. Ova razina strogosti može dovesti do osjećaja ograničenja, čineći je neodrživom za mnoge ljude.

Sve u svemu, probajte, ništa vas ne košta... a moglo bi biti korisno za vas.

05.12.2023. 08:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh