Jedite tjesteninu na pravi način
Bilo da želite održati kilažu koju imate, ili smršavjeti, to možete i ako se ne odreknete tjestenine
Tjestenina je dobra hrana, no većina ljudi misli da to deblja... iako zapravo ne mora, ako jedete kako treba.
Bilo da želite održati kilažu koju imate, ili smršavjeti, to možete i ako se ne odreknete tjestenine. Bitno je samo napraviti male preinake koje neće promijeniti okus jela, a značit će puno za vašu figuru.
Al dente - ovako ćete uštedjeti vrijeme i mršavjeti. Ako tjesteninu maknete s vatre malo prije kako bi bila al dente od toga ćete duže biti siti i neće tako skoro tražiti novu porciju. Znanstvenici tvrde kako vrela voda razbija veze u molekulama škroba, zbog čega tijelo lakše ukljikohidrate pretvara u energiju, što nije dobro. Zbog toga brže raste razina šećera u krvi, a slijedi i nagli pad iste zbog čega ste brzo gladni. S druge strane al dente tjestenina održava razine glukoze stabilne i tako pomaže održavanju kilaže.
Dodajte ljutine - čili papričice sadrže spoj kapiscina koji smanjuje apetit. Uz to, ljuta hrana potiće termogenezu odnosno proces u kojem tijelo masnoću pretvara u energiju, piše Eat this.
Ohladite tjesteninu - kada tjesteninu stavite u hladnjak u njoj se razvija rezistentni škrob koji pomaže pri oksidaciji sala.
Promijenite tjesteninu - umjesto obične tjestenine može odabrati onu integralnu, od cijelog zrne ili neke druge varijante poput one od leće. Te vrste tjestenine su zdravije, sadrže puno više proteina i vlakana, a okus jela gotovo da uopće ne mijenjaju.
Salata - uz tjesteninu bi trebali kombinirati salatu sa strane. Recimo sirova mrkva može sniziti razine šećera u krvi i pomoći pri osjećaju sitosti. Tako ćete tijekom dana imati manju potrebu za jelom pa ćete samim time i unositi manje kalorija.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar