« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
PRIPAZITE

Vegani trebaju paziti na neke stvari

Vegani su rijetko pretili i imaju manji rizik od nekih bolesti, ali moraju biti svjesni ove opasnosti

Mogu imati problema
Mogu imati problema (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

vegani

,

veganska prehrana

Planiranje načina prehrane je od ključne važnosti za sve, bez obzira na to je li netko vegan ili nije.

Stručnjaci upozoravaju na to da se osobe koje prakticiraju veganski način života i konzumiraju vegansku hranu moraju pobrinuti da u organizam unose dovoljno vitamina B12 jer opasnost od njegova manjka "nije mit".

Na taj problem skreću pozornost uoči početka siječnja, kada se sve veći broj ljudi okreće veganskoj prehrani u sklopu pokreta koji su nazvali 'Veganuary'.

Veganska prehrana uglavnom je bogata vlaknima i sadrži namirnice s niskim udjelom kolesterola, no hranjive je sastojke iz njih teško dobiti, uključujući i B12. Veganska društva ističu da je on dostupan u obliku suplemenata ili tim vitaminom obogaćenih namirnica, piše BBC.

>> Što su vegani, a što vegetarijanci >>

Odraslima je dnevno potrebno oko 1,5 mikrograma ovog vitamina. B12, koji se još naziva kobalamin, vitamin je topiv u vodi koji je prirodno prisutan u namirnicama poput ribe, mesa, peradi, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda. Njegova je ključna uloga zaštititi nas od anemije, glavnog krivca za osjećaj umora i malaksalosti, odnosno osigurati tijelu dovoljno crvenih krvnih zrnaca koja će uspješno prenositi kisik po cijelom tijelu.

Vitamin B12 potiče i zdravu funkciju živaca, a neka istraživanja dovode ga u vezu s manjim rizikom od raka dojke, srčanih bolesti te od neplodnosti (osobito muškaraca jer povećava broj i pokretljivost spermija). U skladu s preporukama američkoga Nacionalnog instituta za zdravlje, odrasle bi osobe dnevno trebale u organizam kroz hranu i suplemente unijeti oko 1,5 miligrama ovog vitamina.

>> Vegani i vegetarijanci izloženiji su opasnom stanju >>

Simptomi manjka vitamina B12, koji može dovesti do oštećenja živaca, obično su trnci u nogama i rukama, a potrebne su tri do četiri godine da se pojave takvi simptomi.


03.06.2021. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    03.06.2021. 10:10
    mi vegani zdravo zivimo
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh