« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
OMEGA-3

Jedite ribu i sporije ćete stariti

Redovito jedenje hrane bogate omega-3 masnih kiselinama poput plave ribe usporavaju propadanje mišića i nepokretnost

Sačuvajte mišiće mladima
Sačuvajte mišiće mladima (Dreamstime)
Više o

starenje

,

mišići

,

omega-3 masne kiseline

,

usporavanje starenja

,

plava riba

Starenje je proces u kojem naši mišići polako propadaju i smanjuju se, a riješenje problema za žene je pronađen u omega-3 masnim kiselinama. U istraživanju škotskog Sveučilita u Aberdeenu sudjelovale su žene starije od 65 godina, gdje je jedna grupa svakodnevno uzimala omega-3 masne kiseline, a druga maslinovo ulje.

I jedna i druga skupina uspješno je završila ispitivanje povećanjem mišićne mase, no žene koje su uzimale omega-3 masne kiseline ostvarile su porast mišićne mase od zavidnih 20 posto, dok je skupina koja je konzumirala maslinovo ulje postigla gotovo dvostruko slabiji rezultat, tek 11 posto.

Znanstvenici su zaključili da umjereno vježbanje i redovita konzumacija hrane bogate omega-3 masnim kiselinama poput plave ribe usporava propadanje mišića, koji se tijekom starenja svake godine smanjuju između 0.5 i 2 posto.

Dodatno propadanje mišića izaziva i sjedilački način rada i života, kao i nedostatak proteina u prehrani. Inače, omega-3 masne kiseline dijele se na dva derivata, EPA i DHA, od kojih se u dodacima prehrani EPA nalazi u različitim razinama. Stoga je bitno pronaći dodatke u kojima je EPA na najvišoj razini.

07.09.2012. 08:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh