« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
mračne prognoze

Jedino Hrvatskoj prijeti nestašica plina

Ako zima bude oštra, potreba za plinom bit će daleko veća od sadašnjih kapaciteta

(Dragan Matić/ CROPIX)
Više o

plin

,

plinoopskrba

,

nestašica plina

,

Miljenko Šunić

,

Davor Štern

Hrvatska neće moći pokriti svoje potrebe za plinom u slučaju da zima bude neuobičajeno oštra, kaže se u preliminarnoj godišnjoj prognozi udruženja plinskih operatera »Gas Transmission Europe« (GTE) koje prenosi Novi list.

Hrvatska je jedina od 29 europskih zemalja obuhvaćenih prognozom GTE-a koja ima takav problem. Hrvatska potražnja za plinom, u slučaju iznimno oštre zime, iznosila bi 126 posto od ukupnih domaćih plinskih kapaciteta, a ako hladnoća bude na uobičajenoj razini, potražnja će iznositi 87 posto.

Zanimljivo, ne samo da članice EU neće imati problema poput Hrvatske, već, pokazuje prognoza GTE-a, problema s plinom, osim Hrvatske, ne bi trebali imati ni zemlje bivše Jugoslavije - Bosna i Hercegovina, Srbija i Makedonija, koje je obuhvatilo istraživanje.

»To je točno, to i vrapci na grani znaju«, rekao je za Novi list Miljenko Šunić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

»Ako zimske temperature budu od -2 do -4, Hrvatska će imati dovoljno plina, zato jer je u međuvremenu, od prošle godine, povećala proizvodnju, a povećan je i skladišni prostor. Ne treba, naravno, zanemariti ni vjerojatno manju potrošnju, zbog recesije. Međutim, ako nekoliko dana, ili tjedana, temperature budu oko minus 10, Hrvatska će teško zadovoljiti potrebe svog stanovništva i gospodarstva«, kazao je Šunić.

Jutarnji list prenosi kako hrvatski energetski stručnjaci već godinama upozoravaju da bi se mogla dogoditi takva situacija. Tako Davor Štern kaže da se radi o posljedici desetogodišnjeg hrvatskog energetskog zaostajanja. Hrvatska i dalje ovisi samo o jednom dobavnom pravcu i dobavljaču. Oko 40 posto plina preko Slovenije se uvozi od tvrtke Gazprom. Štern naglašava da kad bi se s ruskim dobavljačem i postigao dogovor o većim količinama uvoznog plina, one se ne bi mogle uvesti jer su cijevi premalog kapaciteta.

06.10.2009. 09:46:02
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh