« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 mjeseca i 13 dana
PRIPAZITE

Jedete li toksičnu hranu?

Ne morate u potpunosti izbjegavati određene aditive, ali umjerenost može učiniti puno dobrog...

Vjerovali ili ne...
Vjerovali ili ne... (Arhiva)
Više o

hrana

,

toksična hrana

,

rafinirano brašno

Zdrava hrana je, izgleda, samo ona koju uzgojite sami na svojoj zemlji, jer su sve takve varijate po trgovinama barem malo - toksične.

Naime, hrana koju kupujemo sadrži mnogo toksičnih aditiva. To znači da je promijenjena kako bi nas učinila gladnima i pogoršala naše emocionalne prehrambene navike.

Amy Shah, nutricionistica s Harvarda, uvijek podsjeća ljude da čitaju etikete na hrani.

"Ne morate u potpunosti izbjegavati određene aditive, ali umjerenost može učiniti puno dobrog", rekla je za CNBC i dala popis aditiva kojih se treba kloniti što je više moguće.

Gluten - još jedan razlog zbog kojeg smo gladni je gluten. To je protein u pšenici koji je često prisutan u prerađenoj hrani. Može izazvati jaku upalu kod određenih skupina ljudi zbog svojstava sličnih rafiniranom šećeru, a također je iritantan za crijeva. Dobro pravilo je izbjegavati proizvode koji sadrže gluten mjesec dana. Pratite kako se osjećate i zabilježite imate li bolju kontrolu nad svojim željama

Mononatrijev glutamat (MSG) - MSG potiče glad, a povezuje se s dijabetesom i pretilošću. Čak se smatra ekscitotoksinom, koji može uzrokovati pretjerano uzbuđenje moždanih stanica i njihovo nekontrolirano pucanje.

Rafinirani šećer - bijeli šećer djeluje na tijelo slično kao rafinirano brašno. Šalje razinu šećera u krvi u nebo, a zatim ga ruši pojačavajući želju za šećerom. Zato jednom kada ga počnete jesti, može biti teško prestati. Posebno loš oblik rafiniranog šećera je visokofruktozni kukuruzni sirup. Dodan gaziranim pićima, komercijalnim sokovima i drugim pićima, kao i pakiranoj hrani, remeti naš normalan metabolizam. Studije su otkrile da ovaj aditiv usporava oslobađanje leptina, odnosno hormona koji tijelu poručuje da je sito.

Rafinirano brašno - pri procesu rafiniranja uklanjaju se mekinje i klice, što omogućuje proizvodima da dulje ostanu na policama, ali time se uklanjaju i prirodni vitamini, minerali i dijetalna vlakna. Rafinirano brašno, uglavnom bijelo, brzo podiže razinu šećera u krvi, naglo povećava razinu inzulina i dovodi do njezina pada. Ova reakcija nas vrlo brzo čini gladnima, što objašnjava zašto nam se nakon peciva ili kriške tosta može otvoriti apetit.

Stoga, pazite što kupujete... a nije nevažno ni gdje!

10.06.2023. 12:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    10.06.2023. 17:37
    jesmo OTROV
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh