« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 mjeseci i 22 dana
SAVJETI

Pića koja podižu tjeskobu...

Tjeskoba je vrsta emocionalne reakcije koja se obično manifestira kroz osjećaje nelagode, zabrinutosti ili straha

Muči li vas tjeskoba?
Muči li vas tjeskoba? (Arhiva)

Tjeskoba je stvaran problem i neki se stvarno muče s njim, pa bi možda bilo dobro ograničiti unos nekih pića, tvrdi liječnica Nerina Ramlakhan. Ona je za Express pojasnila da je kofein kemikalija koja izaziva ovisnost i koja, u prevelikim količinama, može potaknuti tjeskobu.

"Previše kofeina može dovesti do ubrzanih otkucaja srca, visokog krvnog tlaka i brzog, plitkog disanja. Kofein je snažan stimulans koji djeluje poput injekcije adrenalina i ubrzava simpatički živčani sustav - granu autonomnog živčanog sustava koja se bori protiv stresa", rekla je.

Učinci kofeina mogu potrajati do pet sati, a on se, osim u kavi, nalazi i u čaju i gaziranim pićima.

Tjeskoba je vrsta emocionalne reakcije koja se obično manifestira kroz osjećaje nelagode, zabrinutosti ili straha. Može biti blaga i privremena, ali također može biti intenzivna i dugotrajna, do te mjere da značajno ometa svakodnevni život.

Tjeskobu, osim određenih pića, mogu potaknuti teška iskustva, tjelesno ili emocionalno zlostavljanje, zanemarivanje, smrtni slučaj bliske osobe, maltretiranje, društveno isključenje, čak i rasizam. 

Ona se može javiti i u životnim okolnostima koje uključuju iscrpljenost ili stres, nezaposlenost, prekovremeni rad, pritisak tijekom učenja ili na poslu, puno promjena ili neizvjesnosti, financijske teškoće, stambene probleme, zabrinutost za okoliš ili prirodne katastrofe, osjećaj usamljenosti ili izolacije.

Ako osjećate tjeskobu koja ometa vaš svakodnevni život, važno je razgovarati s liječnikom ili stručnjakom za mentalno zdravlje kako biste dobili pomoć.

Sve u svemu, ne igrajte se s tim... javite se liječniku, ozbiljno.

10.06.2023. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh