« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine

Koji kruh treba jesti

Neke vrste kruha bogatije su vlaknima, vitaminima i mineralima, dok su druge nutritivno vrlo siromašne

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

kruh

,

najbolji kruh

Kruh je vrlo bitna namirnica, uostalom, većina ljudi ga jede svaki dan... no, jednako tako je važno koji kruh biramo.

Na policama trgovina možemo pronaći različite vrste kruha, ali neke su varijante značajno zdravije od drugih. Neke vrste kruha bogatije su vlaknima, vitaminima i mineralima, dok su druge nutritivno vrlo siromašne.

Donosimo četiri najzdravije vrste kruha koje možete izabrati.

Kruh od cjelovitih žitarica - cjelovite žitarice znače da je netaknuto čitavo zrno, uključujući i klicu i mekinje. Mekinje, odnosno tvrdi vanjski sloj, sadrže puno vlakana, a mekinje i klice sadrže i proteine, masti, vitamine, minerale i korisne biljne spojeve. Zato su cjelovite žitarice, uključujući cjelovitu pšenicu, bogatije vlaknima i smatraju se hranjivijima od rafiniranih žitarica, kojima se obrađivanjem uklanjaju mekinje i klice.

Kruh od lanenih sjemenki - laneni kruh, napravljen prvenstveno od integralnih brašna i lanenih sjemenki, jedan je od najzdravijih kruhova, zato što su i lanene sjemenke vrlo hranjive i imaju brojne zdravstvene prednosti. Izvrstan su izvor alfa-linolenske kiseline, omega-3 masne kiseline koja se nalazi u biljnoj hrani. Lanene sjemenke bogate su i spojevima zvanima lignani, koji mogu djelovati kao antioksidansi u vašem tijelu i zaštititi vas od određenih vrsta raka.

Kruh od kiselog tijesta - Kiselo tijesto dobiva se postupkom fermentacije koji se temelji na kvascu i bakterijama koje se prirodno pojavljuju da bi se tijesto diglo. Fermentacija pomaže smanjiti broj fitata, poznatih i kao fitinska kiselina, koji se vežu za određene minerale i smanjuju njihovu apsorpciju.

Kruh od zobenih žitarica - zobeni kruh obično se pravi od kombinacije zobi, cjelovitog pšeničnog brašna, kvasca, vode i soli. Osim toga, zobeni kruh je vrlo zdrav izbor zato što je zob vrlo hranjiva i povezana s nizom zdravstvenih blagodati

23.04.2021. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh