Jedan nutrijent vam stvarno treba svakodnevno
Na životni vijek utječu mnogi različiti čimbenici. Na neke, poput genetike, bolesti i ozljeda, ne možemo utjecati, dok na druge, poput prehrane i tjelovježbe, možemo uvelike utjecati
Pušenje je poznato kao jedna od najgorih navika koje možemo izabrati za naše zdravlje. Ne samo da je vodeći uzrok raka pluća u svijetu, već može povećati i rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
No, znanstvenici su otkrili da bi nedostatak jednog nutrijenta mogao biti gori od pušenja.
Istraživanje je pokazalo da nedostatak omega-3 masnih kiselina u prehrani može skratiti životni vijek više nego pušenje. Naime, pušenje skraćuje očekivani životni vijek za četiri godine, dok ga niske razine omega-3 masnih kiselina, koje se uglavnom nalaze u masnoj ribi poput lososa i skuše, mogu smanjiti za pet godina.
Istraživanje, objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition, koristilo je statistike iz Framingham Heart Study (FHS), jedne od najdugovječnijih studija na svijetu.
FHS je pružio jedinstvene uvide u čimbenike rizika za kardiovaskularne bolesti i doveo do razvoja Framingham Risk Scorea temeljenog na osam osnovnih čimbenika rizika: dobi, spolu, pušenju, liječenju hipertenzije, statusu dijabetesa, sistoličkom krvnom tlaku, ukupnom kolesterolu i HDL kolesterolu.
"Informacije sadržane u koncentracijama četiri masne kiseline u crvenim krvnim stanicama bile su jednako korisne kao one sadržane u razinama lipida, krvnom tlaku, pušenju i statusu dijabetesa u pogledu predviđanja ukupne smrtnosti. Ovo govori o snazi omega-3 indeksa kao čimbenika rizika i trebalo bi ga smatrati jednako važnim kao i druge utvrđene čimbenike rizika, možda čak i važnijim", rekao je koautor studije, dr. Bill Harris, predsjednik Fatty Acid Research Institute.
Japan ima veći omega-3 indeks nego SAD
Ranije izvješće iz 2018. godine pokazalo je da su osobe s visokim omega-3 indeksom imale 33 posto manji rizik od rane smrti. Istraživanje je također istaknulo kako je unos omega-3 u svijetu povezan s različitim očekivanim životnim vijekom.
"Zanimljivo je primijetiti da je u Japanu, gdje je prosječni omega-3 indeks veći od osam posto, očekivani životni vijek oko pet godina duži nego u Sjedinjenim Državama, gdje je prosječni omega-3 indeks oko pet posto", dodao je glavni autor studije dr. Michael McBurney sa Sveučilišta Guelph u Kanadi.
Novi komentar