« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 dana i 2 sata
UPS?

Na kojoj ste kavi trenutno?

Kofein je aktivni sastojak u nekim od najpopularnijih pića na svijetu i ima snažan učinak na ljude, no što se događa ako ga unesete previše?

2 - 3 su OK, preko toga... hmmm
2 - 3 su OK, preko toga... hmmm (Arhiva)
Više o

kava

,

previše kave

Prirodno se nalazi u vašoj jutarnjoj kavi i čaju ili se dodaje vašem omiljenom energetskom napitku i mnogim popularnim gaziranim pićima.

Za mnoge od nas, doza kofeina može našim tijelima i mozgu dati potreban poticaj kada se osjećamo pomalo umorno.

No, nedavno je marka limunade u SAD-u povučena zbog optužbi da je sadržaj kofeina bio opasno visok, unatoč tome što je navodno bio unutar preporučenog dnevnog unosa kofeina za odrasle u toj zemlji.

Zato su ljudi krenuli postavljati pitanja o tome koliko je kofeina previše i koliko je važno odakle ga dobivamo.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) savjetuje zdravim ljudima da ne piju više od 400 mg dnevno i ne više od 200 mg u jednom piću.

"Općenito, konsenzus je da je piti između 200 i 300 mg kave dnevno bolje nego je uopće ne piti", kaže za BBC liječnik Damian Bailey.

"Ako pretpostavimo da šalica kave sadrži 100 mg, 400 mg bi bilo četiri šalice kave dnevno - ali", kaže Bailey, "četiri flat white kave bi značajno premašile granicu od 400 mg."

To je zato što različite vrste zrna kave i način pripreme pića mogu utjecati na sadržaj kofeina.

"Proizvođači nisu svjesni koliko vam kofeina daju," kaže. "Espresso može sadržavati između 250 mg i 700 mg kofeina, a neki energetski napici mogu imati 500 ili 600 mg."

"Dakle, lako je unijeti previše kofeina, dodaje."

Znat ćete kada se to dogodi, jer ćete možda početi osjećati mučninu, anksioznost i razdražljivost te ćete dobiti glavobolju.

Možda ćete također osjetiti aritmije.

Ali, umjeren unos od oko dvije ili tri šalice kave dnevno nije povezan s ozbiljnim negativnim nuspojavama kod zdravih ljudi, slažu se stručnjaci.

A ako trebate iznenada prestati konzumirati kofein, savjetuje se da to činite postupno, tijekom nekoliko dana kako bi se izbjegla apstinencijska kriza.

09.06.2024. 11:50:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    09.06.2024. 17:59
    1 kava
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh