« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
uzbuđenje i alkohol

Je li zdravo gledati nogometne utakmice?

Španjolski i njemački kardiolozi analizirali su ponašanje navijača na utakmicama i došli do izrazito zanimljivih rezultata.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

navijanje i zdravlje

,

navijači

Svjetska i europska prvenstva, Olimpijske igre te nacionalna i međunarodna natjecanja godišnje prosječnom navijaču pružaju na desetke uzbudljivih utakmica koje za one najvatrenije mogu završiti kobno. Naime, adrenalin, fast food i alkohol za navijače odavno predstavljaju neizbježan (i nezdrav) dodatak svakoj utakmici omiljene momčadi.

Španjolski kardiolog Richard Serra posljednjih je 10 godina pratio navijače Barcelone na domaćem stadionu Camp Nou kako bi utvrdio povezanost između zdravlja navijača i uspjeha momčadi. Sve njegove analize dovele su do zaključka da su srčani problemi ljubitelja Barce izravno proporcionalni s izvedbom njihove momčadi na terenu.

U prošloj nogometnoj sezoni, u kojoj je Barcelona osvojila tri najvažnija trofeja (domaće prvenstvo i kup te Ligu prvaka), niti jedan navijač nije potražio pomoć liječnika na stadionu. S druge strane, između 2001. i 2003. kada je momčad iz Katalonije igrala nešto skromnije, liječnici su intervenirali sedam puta, pri čemu su čak četiri slučaja, zbog zatajenja rada srca, završila smrtno.

Do sličnih rezultata došli su i njemački kardiolozi za vrijeme nogometnog SP-a 2006. Broj navijača koji su završili na hitnom prijemu u danima kada je igrala njemačka reprezentacija, bio je tri puta veći nego inače. Istraživanja su ujedno pokazala da stresu na stadionu češće podliježu muškarci nego žene.

Osim uzbuđenja zbog rezultatske neizvjesnosti, zdravlju navijača šteti i nezdrava prehrana. Čips, kobasice, hamburgeri i ostale kalorične bombe koje se zaliju litrama pive tijekom samo jedne utakmice mogu dovesti do pretilosti i srčanih problema.

Liječnici stoga preporučuju navijačima da hranu i alkohol prilikom navijanja konzumiraju umjereno te da događaje na terenu promatrati kao igru nakon koje će, bez obzira na rezultat, ponovo svanuti novi dan.

05.09.2009. 16:44:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh