« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine
ZNATE LI?

Je li mineralna zdrava za vas?

Voda je osnovni sastojak ljudskog organizma, a zdravstveni stručnjaci preporučuju da svaka odrasla osoba dnevno treba popiti između dvije i tri litre vode

Pijete li mineralnu?
Pijete li mineralnu? (Arhiva)
Više o

voda

,

mineralna voda

Neke osobe radije piju neku drugu tekućinu, poput mineralne vode. No, je li mineralna voda zaista dobra za naše zdravlje? Stručnjaci kažu - ne baš.

Gazirana pića

Gazirana pića sadrže rastopljen ugljikov dioksid u obliku ugljične kiseline. Kada popijete čašu gaziranog pića, dolazi do kemijske aktivacije receptora boli na jeziku koji reagiraju na ovu kiselinu, dajući jači okus ovom napitku. I tu nastaje već prvi problem - kiselina u gaziranom piću može naštetiti zubima.

Gazirano piće može oštetiti zubnu caklinu, a ako osoba često pije gazirana pića, može doći i do oštećenja zuba i zubnog mesa. To vrijedi za sva gazirana pića, uključujući i mineralnu vodu.

Nadalje, mineralna voda nije sredstvo koje smanjuje apetit. Čak i ako mineralnu vodu pijete uz jelo, ona će u vašem tijelu ostati jednako dugo kao i obična voda. Dakle, nećete se osjećati sitije ako popijete čašu mineralne umjesto obične vode.

Stručnjaci javnog zdravstva savjetuju da bi dnevno trebalo popiti između šest i osam čaša tekućine. Osim vode, to može biti i mlijeko, pića koja ne sadrže šećer, čaj te kava. No, voda je zdrav i jeftin napitak koji će učinkovito utažiti žeđ. 

Osim toga, voda ne sadrži kalorije i šećere pa neće oštetiti zube.

Ako previše pijete zaslađena bezalkoholna pića, prelazak na mineralnu vodu svakako je bolji izbor.

Naime, većina zaslađenih bezalkoholnih pića i sokova sadrži velike količine šećera što negativno utječe na zube pa je stoga mineralna voda bolja opcija, piše The Conversation.

No, ne treba zaboraviti da je obična voda i dalje najbolji izbor.

05.03.2021. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    05.03.2021. 11:48
    da jako zdrava
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh