« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana
SAVJETI

Evo zašto trebate prestati jesti junk food

Rezultati istraživanja navode da određene vrste hrane, kao što je to industrijski prerađena hrana, mogu izazvati ovisnost

Maknite ovo od sebe...
Maknite ovo od sebe... (Arhiva)
Više o

fast food

,

junk food

,

brza hrana

Brza hrana sve je češći ručak svima, jer ili nemate vremena, ili nemate što raditi pa odlučite pojesti nešto... a to je jako loše za vaše zdravlje.

Više od polovine svih kalorija koje prosječna osoba unosi dolazi od ultra-prerađene hrane, hrane koja kombinira velike količine šećera, soli, ulja, masti i drugih aditiva, pokazalo je novo istraživanje koje prenosi The New York Times.

Pored pristupačnosti, u smislu cijene ove vrste hrane, sve veći broj znanstvenika potvrđuje da je još jedan razlog zbog kojeg se ova hrana toliko konzumira je taj što za mnoge ljude nije samo primamljiva, već izaziva zavisnost.

Američki časopis za kliničku prehranu nedavno je istražio što stoji iza ovisnosti o hrani i može li ultra prerađena hrana pridonijeti prejedanju i gojaznosti.

U okviru istraživanja dr. Ashley Gearhardt, izvanredna profesorica na odsjeku za psihologiju na Sveučilištu u Michiganu, pomogla je u razvoju ljestvice ovisnosti o hrani.

Ova ljestvica određuje je li osoba pokazivala znakove ovisničkog ponašanja prema hrani.

Rezultati istraživanja u kojm je sudjelovalo više od 500 ljudi pokazali su da određena brza hrana može izazvati ponašanje koje nalikuje ovisnosti, odnosno može da izaivati stvaranje intenzivne želje, gubitka kontrole i nemogućnosti smanjenja unosa, usprkos snažnoj želji da prestanemo jesti.

05.03.2021. 13:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    05.03.2021. 17:44
    ja ne volim mcdonalds zivi otrov
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh