Metro-portal.hr

objavljeno 05.03.2021. 11:01:00
ZNATE LI?

Je li mineralna zdrava za vas?

Voda je osnovni sastojak ljudskog organizma, a zdravstveni stručnjaci preporučuju da svaka odrasla osoba dnevno treba popiti između dvije i tri litre vode

Pijete li mineralnu?
Pijete li mineralnu? (Arhiva)

Neke osobe radije piju neku drugu tekućinu, poput mineralne vode. No, je li mineralna voda zaista dobra za naše zdravlje? Stručnjaci kažu - ne baš.

Gazirana pića

Gazirana pića sadrže rastopljen ugljikov dioksid u obliku ugljične kiseline. Kada popijete čašu gaziranog pića, dolazi do kemijske aktivacije receptora boli na jeziku koji reagiraju na ovu kiselinu, dajući jači okus ovom napitku. I tu nastaje već prvi problem - kiselina u gaziranom piću može naštetiti zubima.

Gazirano piće može oštetiti zubnu caklinu, a ako osoba često pije gazirana pića, može doći i do oštećenja zuba i zubnog mesa. To vrijedi za sva gazirana pića, uključujući i mineralnu vodu.

Nadalje, mineralna voda nije sredstvo koje smanjuje apetit. Čak i ako mineralnu vodu pijete uz jelo, ona će u vašem tijelu ostati jednako dugo kao i obična voda. Dakle, nećete se osjećati sitije ako popijete čašu mineralne umjesto obične vode.

Stručnjaci javnog zdravstva savjetuju da bi dnevno trebalo popiti između šest i osam čaša tekućine. Osim vode, to može biti i mlijeko, pića koja ne sadrže šećer, čaj te kava. No, voda je zdrav i jeftin napitak koji će učinkovito utažiti žeđ. 

Osim toga, voda ne sadrži kalorije i šećere pa neće oštetiti zube.

Ako previše pijete zaslađena bezalkoholna pića, prelazak na mineralnu vodu svakako je bolji izbor.

Naime, većina zaslađenih bezalkoholnih pića i sokova sadrži velike količine šećera što negativno utječe na zube pa je stoga mineralna voda bolja opcija, piše The Conversation.

No, ne treba zaboraviti da je obična voda i dalje najbolji izbor.

05.03.2021. 11:01:00
http://metro-portal.hr/je-li-mineralna-zdrava-za-vas/130737/