« Metro World News
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci

Javne kuće postaju umjetničke galerije

Amsterdam je krenuo u preinaku proslavljene Četvrti crvenih svjetiljaka

Fotografija vijesti
Više o

Amsterdam

,

javne kuće

Oni koji se pitaju mogu li prostitucija i ‘haute couture’ živjeti u skladu, sada trebaju provjeriti Četvrt crvenih svjetiljaka (Red Lights District) u Amsterdamu. Prošle subote, neke od zgrada u nizozemskom  glavnom gradu u kojima su bili izlozi s prostitutkama pretvorene su u stambene prostore s umjetničkim galerijama. Nisu sve prostitutke napustile takozvani Wallen, ali modna galerija odmah do prostitucije u najmanju ruku djeluje... uzbudljivo. 

Pristojna četvrt

U osamnaest zgrada gdje je do prije nekoliko tjedana 51 prostitutka prodavala svoje tijelo mušterijama, sada žive i rade mladi modni dizajneri i fotografi. Tajming za početak promjene imidža Četvrti crvenih svjetiljaka nije mogao biti bolji - samo tjedan dana prije početka Amsterdam Fashion Weeka. Vlasti u Amsterdamu već duže vrijeme pokušavaju upristojiti ‘Wallen’, iz kojeg žele istjerati ilegalnu prostituciju i pranje novca.
I dok su mladi umjetnici prilično uzbuđeni zbog novog mjesta poslovanja, vlasnici barova, peep-showova i seks-klubova odmahuju glavama.
- Pariz i Milano sada se trebaju bojati Amsterdama - kažu ironično.
- Ovo je vrlo tužno. Ti modni ljudi se zabavljaju s našim poreznim novcem. To je kao da kradete od mrtvih. Grad je nedavno kupio jednu od tih zgrada od nekoga za koga kažu da je kriminalac. Platili su mu 25 milijuna eura. Što  mislite, tko se sada smije? - objašnjava Martin iz coffee shopa Piramide.

ZatvaranjeVlasti grada Amsterdama nedavno su zatvorile i niz seks-barova  i kazališta u Četvrti crvenih svjetiljaka. Mjesta za koja se sumnja da služe za pranje novca ili druge nazakonite aktivnosti, zatvaraju se. Slavne seks-kuće Yzb Yum i Casa Ros-so na korak su od zatvaranja.
Modni umjetnik Edwin van Oudshoorn razumije nepovjerenje svojih novih susjeda.
- Grad želi promjenu ‘Wallena’, ali ne znaju kako bi to točno izveli. To čini tamošnje vlasnike poslova vrlo nesigurnima.

Noćni rad

- Mi baš i nismo neka reklama za prostitutke. Ali plan koji grad ima za ‘Wallen’ mogao bi biti - kaže Brigitte Hendrix, koja radi do Edwina.
- Zasad barem znam da nisam jedina koja radim kad ostanem duže na poslu, tako da to stvara zgodnu povezanost s prostitutkama - smatra Brigitte.      

Piše: Ruben Eg - Metro Nizozemska
21.01.2008. 01:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh