« Biznis
objavljeno prije 14 godina
MINUS

Javna poduzeća duguju oko 450 milijuna kuna

Hrvatske autoceste nemaju nepodmirenih obveza, a dugovi Hrvatske elektroprivede (HEP) trenutno su oko 200 milijuna kuna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

HEP

,

dugovi

,

MOL

,

javna poduzeća

Javna poduzeća trenutno imaju oko 400 do 450 milijuna kuna dospjelih neplaćenih obveza, doznaje se u Ministarstvu financija iz kojeg poručuju da tvrtke u većinskom državnom vlasništvu sigurno nisu generator nelikvidnosti.

Hrvatske autoceste nemaju nepodmirenih obveza, dugovi Hrvatske elektroprivede (HEP) trenutno su oko 200 milijuna kuna, no u Ministarstvu financija očekuju kako će HEP svoje obveze podmiriti do kraja lipnja.

U Ministarstvu također upozoravaju i kako HEP ima 1,4 milijardu kuna neplaćenih potraživanja. INA je sada praktično došla do toga da je podmirila svoja dugovanja, kažu u Ministarstvu financija. U tom su resoru opovrgnuli i neke napise vezano za izdavanje konvertibilnih obveznica Ine.

Ništa nije ispregovarano, sve je stvar pregovora, ne budemo li zadovoljni uvjetima nećemo pristati na izdavanje obveznica, kažu izvori u resoru financija napominjući i kako će se država osigurati i da nakon eventualnog izdanja konvertibilnih obveznica zadrži isti udjelu u vlasništvu Ine. Odlukom skupštine Ine stvorile su se pretpostavke za donošenje odluke o izdvanju zamjenskih obveznica u iznosu 1,5 milijardi kuna koje bi mogli upisati Vlada i MOL.

No, za donošenje odluke, uvjetima izdanja i slično, kako napominju i u resoru financija, potrebna je prethodna suglasnost Nadzornog odbora i to kvalificiranom većinom, odnosno najmanje sedam od devet članova Nadzornog odbora. Vezano za problem nelikvidnosti u Ministarstvu financija navode kako se najveći dio blokiranih tvrtki i najveći iznos duga odnosi na poduzeća bez zaposlenih ili s jednim do pet zaposlenih.

Od 29.000 tisuća blokiranih tvrtki krajem travnja ove godine njih 19.215, ili 66,6 posto ukupnog broja nema zaposlenih, a od 24 milijarde kuna nepodmirenih dugovanja na te se tvrtke odnosi polovica iznosa, ili 12 milijardi kuna. S jednim do pet zaposlenih je 8.838 tvrtki, a iznos njihova dugovanja je 7,6 milijardi kuna. Tvrtke bez zaposlenih ili s jednim do pet zaposlenih tako imaju gotovo 20 milijardi kuna neplaćenih obveza.

Stoga u Ministarstvu financija ponavljaju kako se zalažu da se svi osnivači tvrtki, putem osobnog identifikacijskog broja, evidentiraju na trgovačkim sudovima, a kako se ne bi dešavalo da oni koji imaju neplaćene obveze osnivaju novu tvrtku. Ističu i kako su potrebne i izmjene Zakona o stečaju kako bi se reguliralo pitanje trajanja stečaja i kako bi se smanjili troškovi stečajnog postupka. (hina/metro-portal)

02.06.2010. 19:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh