« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
UGOVOR POTPISAN

Plinacro i HEP osnovali novu tvrtku - LNG Hrvatska d.o.o.

Predsjednikom Uprave tvrtke LNG Hrvatska imenovan je Goran Frančić, direktor Sektora razvoja tvrtke Plinacro, a članom Uprave Dubravko Lukačević, član Uprave HEP-a

(Robert Belošević/CROPIX)
Više o

HEP

,

Plinacro

,

Ivan Zenzerović

Potpisivanjem Društvenog ugovora o osnivanju zajedničke tvrtke između Plinacroa i HEP-a, danas je u Zagrebu osnovano trgovačko društvo LNG Hrvatska d.o.o., a ta bi tvrtka trebala preuzeti 11 postotni udio u međunarodnom Adria LNG konzorciju, izvijestili su iz Plinacroa.

"Danas je u poslovnoj zgradi Plinacra u Zagrebu potpisan Društveni ugovor o osnivanju zajedničke tvrtke između tvrtki Plinacro d.o.o. i HEP d.d, a čime je i formalno osnovano trgovačko društvo LNG Hrvatska d.o.o.", navodi se u priopćenju.

Društveni su ugovor potpisali predsjednik Uprave Plinacroa Jerko Jelić Balta i predsjednik Uprave HEP-a Leo Begović, koji ujedno čine i Skupštinu Društva LNG Hrvatska d.o.o. Predsjednikom Uprave tvrtke LNG Hrvatska imenovan je Goran Frančić, direktor Sektora razvoja tvrtke Plinacro, a članom Uprave Dubravko Lukačević, član Uprave HEP-a. U skladu s preporukom Vlade Republike Hrvatske, tvrtke Plinacro i HEP izradile su i usuglasile ugovor o osnivanju zajedničke kompanije LNG Hrvatska d.o.o. koja bi trebala preuzeti 11 postotni udio u Adria LNG-konzorciju.

Unutar zajedničke tvrtke LNG Hrvatska svaki od partnera sudjelovat će u ravnomjernom udjelu 50:50 posto, ističe se u priopćenju. Budući da su obje tvrtke već provele nužnu proceduru (odluke Uprava Društva, odobrenja Nadzornih odbora i Skupština Društva), današnjim potpisivanjem Društvenog ugovora o osnivanju zajedničke tvrtke LNG Hrvatska stekli su se svi potrebni uvjeti za registraciju novoosnovanoga trgovačkog društva pri Trgovačkom sudu.

U međuvremenu su partneri u zajedničkoj tvrtki - Plinacro i HEP, upućivanjem zajedničkog pisma Adria LNG-konzorciju potvrdili svoju spremnost za početak pregovora o ulasku u konzorcij te time i operativno pokrenuli proces uključenja tvrtke LNG Hrvatska d.o.o. u Adria LNG-konzorcij, navodi se u priopćenju Plinacroa. Prenosi se i izjava predsjednika Uprave Plinacroa Jerka Jelića Balte koji je podsjetio da je nacionalni operator plinskoga transportnog sustava Hrvatske u pregovore o realizaciji projekta Adria LNG-terminala uključena još tijekom 2006.

Pritom je primarni interes Plinacroa u tom projektu izgradnja i operiranje plinovodima za evakuaciju LNG-a s Krka na kopno i dalje prema konačnim destinacijama, a što i jest osnovna djelatnost Plinacroa, ističe Jerko Jelić Balta. "Današnje osnivanje tvrtke LNG Hrvatska, između Plinacra i HEP-a, iznimno je važan korak bliže donošenju konačne odluke o izgradnji i realizaciji tog kapitalnog i strateški uistinu važnog projekta, kako za Hrvatsku tako i za širu regiju jugoistočne i središnje Europe", kaže predsjednik Uprave Plinacroa.

01.06.2010. 18:04:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh