« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
OBLJETNICA SUKOBA

Javier Solana zadovoljan rusko-gruzijskim odnosima

Stanje na terenu je mirno čemu je doprinijela i misija EU-a iako ju Rusija, Abhazija i Južna Osetija nisu pustile na svoj teritorij

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

EU

,

Rusija

,

Gruzija

,

Javier Solana

,

Abhazija

,

Južna Osetija

,

obljetnica sukoba

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana u petak je izrazio zadovoljstvo jer je godinu dana nakon rata stanje na gruzijskoj granici s njezinim odmetnutim pokrajinama Južnom Osetijom, Abhazijom i Rusijom mirno.

"Drago mi je da je stanje na terenu uglavnom mirno, na obljetnicu prošlogodišnjeg sukoba u Gruziji, unatoč nekim napetostima uzrokovanim nedavnim javnim izjavama i navodnim incidentima", kazao je Solana u priopćenju. Dodao je da je prva obljetnica rata ujedno i prigoda da se oda počast poginulima i učine dodatni napori kako bi se omogućio povratak raseljenima.

Rat je izbio kada je Gruzija napala separatističku regiju Južnu Osetiju, a Rusija odgovorila invazijom Gruzije i proglasila neovisnost Južne Osetije i Abhazije.

EU je uspjela ispregovarati prekid vatre nakon čega je raspoređeno 250 civilnih promatrača na granici zaraćenih zona. Rusija, Južna Osetija i Abhazija odbile su pustiti promatrače EU-a na svoj teritorij. Bez obzira na to, misija EU-a "doprinijela je održavanju mira, sigurnosti i stabilnosti na terenu", kazao je Solana.

Izvor: Hina

07.08.2009. 13:51:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh