« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 2 mjeseca
ZAPAMTITE!

Jasni znakovi da ste se razboljeli zbog stresa

Stres sam po sebi nije loš, čak je i poželjan u manjim količinama, no kada ga ne znate izbaciti iz sebe, prije ili kasnije ugledat ćete neke od ovih simptoma

Stres vam može donijeti samo boleštine
Stres vam može donijeti samo boleštine (Arhiva)
Više o

stres

,

bolest

,

simptomi

Stres zovu tihim ubojicom, no nije baš tako - kad ga se nakupi previše, vaše će vam tijelo dati i više nego jasne i glasne zakone da morate nešto pod hitno napraviti... evo i koje:

Akne - ako inače imate lijepo lice i niste u godinama u kojima bi vas mogli nazvati tinejdžerom, a pojavile su se akne, to može biti zbog stresa. I u ovom slučaju za to je zaslužno pojačano lučenje kortizola. Tada žlijezde proizvode više masnoća, a višak ostaje zarobljen u folikulama zajedno s prljavštinom i mrtvim stanicama kože pa se pojavljuju akne. 

Česte prehlade - stres oslabljuje imunitet zbog čega možete postati skloniji prehladama. Istraživači sa Sveučilišta Carnegie Mellon u Pittsburghu zarazili su volontere virusom prehlade. Dio njih bio je pod stresom i kod njih je bilo dvostruko više oboljelih nego u grupi u kojoj stresa nije bilo. 

Debljanje - stres potiče pojačano otpuštanje kortizola, hormona stresa koji narušava sposobnost tijela da obradi šećere u krvi. Zbog toga se mijenja i način na koji tijelo metabolizira masnoće, proteine i ugljikohidrate, a to može dovesti do gomilanja viška kilograma. Stres je, također, često krivac za okretanje nezdravim prehrambenim navikama i prejedanju.

Glavobolja  - ako nikada niste previše patili od glavobolje, a u zadnje vrijeme je imate često - razlog tome može biti previše stresa u vašem životu. Stres oslobađa određene kemikalije u mozgu koje mogu uzrokovati promjene na živcima ili krvnim žilama.

Ispadanje kose - jak i dugotrajan stres rezultira tzv. fazom odmaranja folikule dlake. To rezultira pojačanim ispadanjem kose. Također, može uzrokovati to da imunološki sustav napadne folikule te će i u tom slučaju kosa ispadati. Kosa može oslabjeti i zbog nedostatka željeza u organizmu, prenosi Reader's digest.

Nadutost i žgaravica  - stres može poremetiti rad probavnog trakta na više načina - potiče povećanu proizvodnju želučane kiseline što vodi žgaravici. Također, usporava probavu hrane iz želuca, a to uzrokuje plinove i nadutost. Kada se problemi s probavom nastave u debelom crijevu, mogući su i proljev ili grčavi.

Osip - ako vam se na koži naglo pojave crvene kvržice koje svrbe, za to bi krivac mogao biti stres - ne alergija na nešto. Kada je tijelo pod prevelikim stresom, imunološki sustav u tijelu slabi i teže mu je boriti se protiv bolesti. To je razlog zašto koža postaje previše osjetljiva na vanjske faktore - sapun, hladnoću ili vrućinu, na losion, deterdžent...

Zbrka u glavi - i psihičke bolesti nastaju zbog stresa. Previše kortizola u tijelu otežava koncentraciju i fokusiranje. Sve to vodi do problema s pamćenjem, depresije i tjeskobe.

11.03.2019. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh